Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kompatybilność G36 różnych firm

Recommended Posts

Hejże hej, maniacy!

Zauważyłem brak takowego tematu(albo po prostu nie znalazłem go w hałdach wiedzy ersoftowej) i postanowiłem sam zapytać. Myślę, że przyda się wielu osobom choć nie jestem pewien, czy wpakowałem pytanie we właściwe miejsce.

Otóż tak, mi osobiście chodzi o to, czy G36C od CA jest kompatybilne rozmiarem z Tokyo Marui(jak wiemy eMki się czasem różnią ale CA samo mówiło, że G36 ma być jak najbardziej kompatybilne). Dzwoniłem do serwisu ale nie potrafili mi odpowiedzieć więc zdaję się na wiedzę maniaków. Oczywiście szukałem w necie na ten temat informacji ale coś się wyniki wyszukiwania rozjeżdżały z tym, czego ja szukałem. Ostatecznie chodzi o to, czy konwersja(body kit) GWS mająca przekształcić TMowskie G36C na XM8 (było trochę gadania o tym jakiś czas temu) będzie działała przy CA. Jeśli by mogły być potrzebne przeróbki, to na jaką skalę?

Aby ten temat nie był kolejnym przypadkiem zaspokojenia ciekawości jednej osoby proponuję, by każdy dodał od siebie coś na temat kompatybilności Gietek różnych firm, elementów do nich itd. Ot, może komuś się przyda tak, jak mi.

Zapraszam do dzielenia się wiedzą, której innym brakuje!

Giety systemu TM/JG mają minimalnie krótszą komorę i blok gazowy, a za to dłuższą dyszę - mieszanie części powoduje nieszczelności albo problemy z podawaniem kulek.

Kompatybilność magazynków: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/120385-magazynki-mid-do-cm003/page__view__findpost__p__1622381

Takie 'wybrzuszenie' mają wymienione gniazda JG, a np CA ma te 'prowadnice' płaskie.

Edited by Akkenoth

Między SRC a JG:

1.

Różnice w mocowaniu przedniego chwytu RIS. Drobne, wymagające drobnych ingerencji pilnika przy dolnych zaczepach i podstwie przedniego, górnego mocowania chwytu..

2.

Kolby są w pełni wymienne.

Części zapasowe JG:

Ciekawa rzecz, ostatnio części zapasowe JG staly się łatwo i bardzo tanio dostępne, warto dorzucić to zagadnienie. Sprawdzono na replikach kupionych 2 i 3 lata temu.

1.

Mam wrażenie, że nowe, zapasowe piny do kolby są nieco za wąskie i wypadają (stare piny trzymają się dobrze, więc raczej to nie kwestia zużycia materiału).

2.

Zapasowy pin przedniego chwytu - jak w pkt.1.

3.

Adapter magazynków: po zwolnieniu zaczepu magazynka magazynej nie wypada, trzeba go wyciągać (jak w nowym "Brenie" ;)). Dodatkowo nie daje możliwości nakręcenia nakrętki na oryginalnym pinie gniazda magazynka G36 JG (być może kwestia zużycia korpusu). Poza tym OK.