wegorz Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Dla świętego spokoju od prawnych maruderów z góry mówię, że podany sposób jest niezgodny z prawem, to znaczy, że że przerobiona peemerka może służyć tylko i wyłącznie do odbioru. Swojego czasu kupiłem w Euro RTV AGD komplet radyjek za 130zł - jaka cena, takie i parametry. Z tanich radyjek jednak da się wycisnąć coś więcej, wystarczy zmodyfikować fabryczną blokadę szumów i zmienić antenę na ćwierćfalówkę. Testowo wykonałem trzy anteny, 1/4 fali sztywną, 1/4 fali miedzianą miękką widoczną na zdjęciach, i helikalną na wtyku BNC. Sztywną ferrytową urwałem razem z gniazdem w terenie, jednak w roli peemerki stacjonarnej nieruchomej sprawuje się wyśmienicie. Tak na wstepie porównanie radmorowskiej ukaefki (przywrócona do życia), radiotelefonu po i przed przeróbką (: Czerwona sonda w tym przypadku wskazuje potencjometr blokady szumów. W internecie widziałem różne opisy przerabiania radiotelefonów PMR, ale zmiana anteny i redukcja blokady jest chyba najprostsza. Mam jeszcze ideę dorobienia anteny kierunkowej. Teorytycznie korzystając z dwóch kierunkowych radyjek.... ale to bajka na inny wieczór. Quote Link to post Share on other sites
Ziemniok Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Też mam maxcom wt 108 a modyfikacje zrobilem już ponad rok temu bazując na TYM TUTORIALU. Niebo a ziemia w porównaniu do tego co oferuje stokowe radio. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted December 30, 2010 Author Report Share Posted December 30, 2010 no to wyważyłem otwarte drzwi d: znowu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts