Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z karabinem snajperskim

Recommended Posts

Witajcie, mam w domu M187A Sprężynowy karabin snajperski [LINK] oraz luneta 4x3-9.

Przez pewien czas wszystko było w porządku, lecz od jakiegoś czasu zauważyłem, że karabin strzela słabiej. Jedną rzecz zauważyłem, że jeżeli używam kulek 0.23g to karabin strzela o około połowę słabiej niż kulki 0.20 g.

Ale nie w tym rzecz. Regulowałem hop-up i przez jakiś czas strzelał w porządku, lecz po ok. tygodniu znów strzelał na gorszą odległość.

I teraz mam pytanie: czy jest możliwe to, że hop-up sam się rozregulowuje? I jeżeli tak, to czy można temu jakoś zaradzić?

Aha, nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w moim karabinie hop-up reguluje się za pomocą śruby na podstawie karabinu.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomożecie :)

Edit: Wiem, że pewnie karabin za ponad 200 zł nie uznacie za snajperski, ale naprawdę strzelał dość daleko (ok 40-50m) i był w miarę celny więc proszę bez ewentualnych komentarzy nt. tego, jaki on beznadziejny jest :biggrin:

Edited by engray

Tak, najpierw przez okno, ale później razem z kolegami koło lasku i tam strzelał jeszcze ok, później było coraz gorzej.

you-dash dzięki, za Twoją jakże bystrą i błyskotliwą poradę, myślę, że dzięki niej mogę rozwiązać mój problem. Jeżeli masz tylko takie porady, to daruj sobie, poradzę sobie bez nich.

Co do karabinu: nie mam zbyt dużego doświadczenia w asg ani dużego budżetu, więc chciałem zobaczyć jak sprawuje się karabin"snajperski" za 200 zł...

Edited by engray

Gumka HU w ten sposób reaguje na niską temperaturę, stąd spadek zasięgu. Jeżeli w tym czymś siedzi standardowa gumka HU, możesz ją wymienić, jednak optymalną opcją jest sprzedanie tego i kupienie cymy cm.028, która będzie miała taki sam lub większy zasięg, tryb ognia ciągłego i nie rozpadnie się po kilkuset strzałach. Nie piszę tego ze złośliwością, to dobra rada.

Pozdrawiam,

Laokoon

taki e... jako główna może byc ciężko, poza tym jak strzelasz się w lesie to niecałe 280fps to mało

gumka hu, stockowa jest z robiona z nieprzyjaznego materiału, tracące swoje właściwości na niskich temperaturach. Trzeba wtedy przestrzelac ją, po kilkudziesięciu strzałach będzie podkręcac normalnie, jak się rozgrzeje. W przypadku snajperek to jednak bez sensu, powinna by celna za pierwszym strzałem.

Jedynym niskobudżetowym rozwiązaniem jeśli chodzi o replike jest cm.028. Wszelkie snajperki, shotguny itd., mają mniejszy zasię i strzelają ogniem pojedynczym. Kałaszek cymy ma przyzwoity zasięg i celność, strzela ogniem ciągłym i moim zdaniem jest o wiele bardziej wytrzymały od tanich snajperek. Spokojnie powinien wytrzymać kilka naście-kilka dziesiąt tys. kulek (zależy to głównie od szczęścia jak to z chińszczyzną bywa).

Skoro już masz kłopoty z tą snajpą to z czasem powinno być coraz gorzej.

Najlepiej zrób tak jak radzi Laokoon bo naprawdę warto.