Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G36 TM/CA - zapychanie i wielokrotne strzały na semi

Recommended Posts

Witam,

posiadam replikę G36 zbudowaną na bazie TM plus założona konwersja na długą wersję CA i wymienionych sporo części w GB.

Problem przedstawia się następująco:

Od pierwszego pociągnięcia za spust, zwłaszcza na semi, kulki zaczynają blokować się gdzieś w hopie albo lufie, ciężko jest stwierdzić. Replika wydaje wtedy charakterystyczny 'głuchy' dźwięk, po czym po 4-6 strzałach replika się odpycha i wystrzeli kilka kulek na raz lub zwyczajnie wytoczą się one z lufy. Ten sam problem występuje na auto, lecz przy wysokim ROFie jest to słabo zauważalne. Widać tylko, że często po prostu kulka opuszcza lufę co drugie uderzenie tłoka.

Sprawdziłem gumę, wydaje się być w porządku (jej przebieg to ok. 20tys.), metalowa dysza DF wygląda ok, to samo mogę powiedzieć o jej pracy. Komora hopa przylega idealnie do GB, dysza pozostawia miejsce na 1 kulkę po pełnym cyklu, komora nie jest uszkodzona, wszystko wygląda jak za czasu, kiedy replika działała doskonale.

Pierwszymi objawami były podwójne strzały na semi, czyli spust - pusto, spust - strzał dwoma kulkami. Tak kilka razy, dalej kilka razy w porządku, po czym już tylko zaczęła wyrzucać z siebie podwójnie. Po jakimś czasie, problem się tylko nasilił, pojawił się na auto, a na semi to już nie były dwie, lecz 4-6 , jak napisałem wyżej.

Nie mam pojęcia skąd może wynikać problem. Czyżby guma do wymiany? Ale wydaje się być w porządku. GB też nie był otwierany od tego czasu, więc nie ma mowy, aby ktoś ją źle złożył. Dodam jeszcze, że replika nigdy nie upadła, problem zwyczajnie nagle się pojawił.

Pzdr,

Jack ONeil

Edited by Jack ONeil