rafcio21 Posted March 17, 2011 Report Share Posted March 17, 2011 Witam! Problem jest następujący - pękła mi płytka selektora i zamocowałem płytkę Guardera, dokładnie taką: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=3345&name=Guarder_-_Plytka_selektora_do_M4,_M16 Problem w tym, że mam w M4 łożyska 7mm, które lekko wystają, a co za tym idzie płytka też lekko odstaje przez co praktycznie się nie rusza. Nie wiem czy idzie zrobić coś z tym faktem, bo przez to nie da się praktycznie gearboxa do body wsadzić bez narażania płytki na złamanie. Druga kwestia, to silnik - z reguły na rączce ładnie wchodził i można było dokręcić śrubę silnikową. Teraz nie mogę założyć tej klapki ze śrubą, bo silnik najnormalniej jakby nie dochodzi do końca. Jak go dociskałem ręczne, to słychać było jak zębatki "wiercą" po sobie. Zębatka silnikowa siedzi ładnie w łożyskach i nie wiem co może być przyczyną. Jakieś sugestie? Quote Link to post Share on other sites
zb0oj Posted March 17, 2011 Report Share Posted March 17, 2011 Co do pierwszego problemu to ja bawilbym sie pilnikiem, ew posmarowal czyms by sie slizgalo. Ew. spilowal body. Jesli chodzi o drugi problem, sprawdz czy kable w chwycie leza dobrze. Wydaje mi sie, ze to one blokuja Ci silnik, ktory przez to nie dochodzi do konca. Sprawdz, czy nie przetarles ich izolacji - by potem zwarcia nie bylo. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted March 17, 2011 Author Report Share Posted March 17, 2011 Jest wszystko idealnie ułożone jeśli chodzi o kable. Raz już przetarłem kiedyś izolację i więcej tego błędu nie popełnię. Co do piłowania - wcześniej było ok na starej płytce, więc czemu miałbym teraz być zmuszony piłować? Płytki wyglądają praktycznie tak samo. Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 (edited) Płytki wyglądają praktycznie tak samo. Jeśli masz możliwość, to sprawdź grubość elementu, który porusza się po prowadnicach, trzymających płytkę w miejscu w starej i nowej. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :). Prawdopodobnie płytka Guardera jest minimalnie grubsza w tym miejscu od stockowej, przez co nie koniecznie chce współgrać z resztą. Edited March 18, 2011 by cyku Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted March 18, 2011 Author Report Share Posted March 18, 2011 Dobra, płytka selektora po godzinnym piłowaniu pasuje, ale nadal mam problem z silnikiem. Otóż złożyłem jeszcze raz gearbox i silnik ładnie wchodzi, ale zatrzymuje się chwilę przed strzałem (zbyt wysoki opór) i potem nie jest już w stanie tego udźwignąć, jest tylko "cykanie". Zębatki chodzą bardzo dobrze, nic się nie blokuje - sprawdzałem na otwartym gearboxie. Podkładkowanie jest ok. Co może być przyczyną? Batki sprawdzałem 3. Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted March 18, 2011 Report Share Posted March 18, 2011 Kiedyś słyszałem o podobnym przypadku i powodem była zbyt gruba prowadnica sprężyny, na której to sprężyna się blokowała tuż przed strzałem. Polecam sprawdzić działanie złożonego GB, ale bez sprężyny i zespołu cylindra. Jeśli zębatki nadal chodzą dobrze, a silnik normalnie kręci- wtedy przyczyna może leżeć we wspomnianej prowadnicy. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted March 18, 2011 Author Report Share Posted March 18, 2011 Replika wcześniej śmigała pięknie, ale po paru strzałach na singlu po prostu się zacięła we wcześniej opisanej pozycji. 3 razy rozbierałem, przepodkładkowywałem i nic. Co do kręcenia samymi zębatkami (bez springa) - tak, próbowałem - z tłokiem i cylindrem. Tłok bezproblemowo się cofa, nic się nie zacina. Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Nie masz przypadkiem mosfeta z AB? Kolega miał podobny problem, spowodowany właśnie AB. Ewentualnie, może to być wina silnika, którego żywot się już kończy. Jeśli masz możliwość, to może podepnij inny silnik? Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted March 20, 2011 Author Report Share Posted March 20, 2011 W sumie, warto by spróbować. Mosfetu nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts