Shim Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 (edited) Witam. Od dłuższego czasu (jakieś 2 i pół roku) jestem posiadaczem eMki z III gen. JG. Nie zachodziły w niej żadne zmiany wewnętrzne, poza wymianą gumki HU. Jedyną usterką, którą spotkałem był silniczek, który się lekko obluzował i trzeba było dokręcić - żaden problem. Jednakże na ostatniej strzelance, po krótkiej serii replika odmówiła posłuszeństwa. Zero reakcji na spust - dokładnie tak, jakbym odłączył batkę (Firefox 9,6V). Od razu mówię, że używałem wcześniej tej baterii i było dobrze. Raz na jakiś czas wystrzeli, a potem pustka. Kable (przynajmniej te w kolbie, body jeszcze nie otwierałem) są OK, jedynie w jednym miejscu zdarła się izolacja, więc zakleiłem. Bateria jest w porządku - w M249 od PJ brata śmiga aż miło, po pożyczeniu batek od kumpli karabin dalej nie strzela. Wygląda mi to na sprawę czysto związaną z kablami, ale przed otwieraniem GB wolę się upewnić, czy nie ma żadnych innych możliwości :wink: Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edited April 24, 2011 by Shim Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Zapomniałeś dopisać, braciszku, że nie ma żadnych objawów nadchodzącej utraty zasilania (bo na taką to wygląda). Strzela, strzela i nagle głucho. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Zakładam, że nie masz bezpiecznika a jesli masz to nie jest przepalony. Czy jak naciskasz spust to masz wrażenie jakby silniczek bardzo delikatnie drgał lub wydawał z siebie cykanie? Wyjmij silnik z chwytu i wtedy zobacz czy cały układ działa. Możliwe, że masz też styki usmolone lub przepalone. Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Racja, bezpiecznika nie ma. Kiedy przyciska spust nic nie słyszy. Zupełnie jak by była odłączona bateria. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Rozbierz replikę do gearboxa, sprawdź okablowanie, jeśli jest ok podłącz silnik tak, żeby zębatka na jego końcu była poza gearboxem. Jeśli silnik będzie kręcił to znaczy, że coś w GB blokuje pracę części np. ułamany ząb zębatki, który się między nimi zaklinował. Jeśli silnik będąc poza GB nie będzie się kręcił to masz gdzieś uszkodzony kabel, możliwe, że w GB lub usmolone/przepalone styki. Quote Link to post Share on other sites
JaWojteq Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Jak wyżej, pewnie styki. Bo wątpię aby było spowodowane zablokowaniem, czy coś w tym stylu. Szczególnie że batka 9,6. Jak dasz radę od zewnątrz je jakoś przygiąć, to spróbuj. Ale wątpię. A żeby sprawdzić, to podłącz silnik, i naciśnij spust, jak kręci to dobrze. Ew. Jak masz prądomierz, to sprawdzaj gdzie prąd jeszcze dochodzi, a gdzie nie. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) Możliwe, że to zablokowanie. Jak ułamie się ząb z zębatki i utknie pomiędzy nimi to nie ma możliwości, żeby się kręciły dalej i nie ważne, ze to batka 9,6V. Spotkałem się z tym już 2 razy i naprawdę replika nie mogła strzelać, nie zależnie jaką batke się podłączyło. Chociaż przy takim zaklinowaniu silnik powinien cykać, lub drgać w chwycie a tutaj nic ;P Edited April 25, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Zacząłem rozkładać replikę i zauważyłem, że jeden z kabelków od silnika był założony tylko do połowy. Wyjąłem silnik i poprawnie założyłem kable - kręcił się bez żadnych oporów. Możliwe, że to był powód, bo na razie wydaje się działać, ale problem ten miał właśnie to do siebie, że pojawiał się mimo, że jeszcze przed chwilą wszystko śmigało... pożyjemy, zobaczymy :icon_biggrin: Dzięki wszystkim za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts