Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomoc w specyfikacji mojego Sig S-552

Recommended Posts

Hey

Jestem jeszcze żółtodziobem w asg. Jakiś czas temu nabyłem replikę Sig'a S-552 używkę. Chciałbym trochę wyposażyć się w wiedzę na temat mojej zabawki. Liczę na Waszą pomoc w tej kwestii, gdy sam mam małe pojęcie na temat bebechów.

Otóż w końcu wypadałoby go choć trochę rozebrać. Dostałem się do lufy i widoku na górę gearboxa. No i dojrzałem lufę oraz komorę hop-up. Jak zauważyłem, ktoś już tutaj zaglądał. Pod pokrętłem od hop-up'a ktoś zawinął uszczelką hydrauliczną. Z tego co wiem, to przede wszystkim tuningując swoją replikę wymienia się:

-lufę na precyzyjną

-komorę hop-up

-tutaj już wewnętrzne rzeczy jak tłok, głowicę, zębatki itp.

Planuję po trochu coś upgrejdować broń. Więc na pierwszy ogień pójdzie pewnie komora hop up, która nie trzyma ustawienia i się rozregulowuje po paru strzałach, choć pewnie tamta taśma miała temu zapobiegać. Jak to będzie, które komory wejdą na miejsce tej? Możecie coś poradzić?

Z lufą raczej nie powinno być problemu - dokładnie zmierzyć tą co mam i odnaleźć o takiej samej długości precyzyjną.

Dalej, możecie pomóc mi określić co za gerbox posiadam i do wymiany jakich części na które(dokładnie :>) mogę się przymierzać? Czy to v2? Jakie części się opłaca wymienić aby zwiększyć osiągi repliki?

Może to troszkę nieuprzejmie tak prosić o wszystko gotowe, jednak dla kogoś obeznanego to powinno być szybkie i nie zajmujące, a dla mnie olbrzymie pomocne.

pozdrawiam, jeśli zły dział to proszę o przenosiny. Liczę na Waszą pomoc airsoft'owcy.

Zdjęcia:

replika001.jpg

replika002.jpg

replika003.jpg

GB to V3.

Lufe wymien na np. Systemy. Jezeli komora nie trzyma ustawien moze byc to wina zlego zlozenia lub jakies wady. Wymiana gumki (o ile jest stockowa) to podstawa. SIG JG III Gen maja dobre zebatki, wiec to sobie narazie daruj.

Podstawa to lufa, gumka ew. komora. Bateria 9,6v tez nie zaszkodzi, ale bedziesz musial ja kupowac w modelarskim na zamowienie, niestandardowe wymiary :P

Czesci z GB zostaw do czasu az cos nie pojdzie, moj ś.p. SIG przemielil dobre 50k kulek i poszedl tlok i silnik.

Uszczelka hydrauliczna to prawdopodobnie tz. teflox fix, czyli zwiekszenie szczelnosci ukladu, + dla poprzedniego wlasciciela.

Pozdrawiam, G^.

Dzięki wielkie :)

Ktoś wie może, gdzie mogę takowa komorę nabyć? Przeglądałem trochę sklepy i nic takiego nie znalazłem. Co do baterii - strasznie ciężko będzie taką znaleźć. W chwycie przednim jest miejsce tylko na konkretny rozmiar.

Teraz i tak muszę zakupić baterię, jednak kupię na razie tylko zwykłą, miałem w planach li-pol, ale koszty ładowarki chwilowo mnie przerosły.

Do tego jaką gumkę brać? Jeszcze złą bym kupił...

Edited by Rasti

Gumka Systema ew. Guarder przezroczysty.

Ja mam 9,6 zgrzewaną na zamówienie w ten sposób że ogniwa są w trójkąt: dwa dolne rzędy po 3 ogniwa i górny rząd na 2 ogniwa. Działą doskonale i pasuje na styk. Z tym że ja mam TM ale to chyba to samo?

Podobny efekt co 9,6 da Ci wymiana kabli, montaż mosfeta i podkładkowanie. Wyjdzie Cię tyle co zakup nowej batki.

Co do nowej komory, mozesz popytac na zbrojowni, taiwangun, gunfire, specshopie itp. Napisz do nich, a nuz beda mieli jakas :P

Pozdrawiam, G^.

• 1 month later...

Witam ;) Zdecydowalem sie zakupic Siga 552 od JG, i planuje mu zrobic maly tuning (maly bo i fundusze niewielkie). W asg jestem jeszcze dosc poczatkujacy, zas jesli chodzi o kwestie techniczne to calkiem zielony, przydalaby mi sie wiec jakas pomoc. Planuje wymienic okablowanie na niskooporowe, gumke hop-up i sprezyne. W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. Przede wszystkim jaka sprezyne wsadzic. Chcialbym osiagnac ok 390- 400 fps, czy M120 bedzie dobra? Stockowo ma to podobno okolo 360, jaka tam jest sprezyna, M100 czy M110?

2. Czy stockowa konfiguracja pociagnie w miare bezproblemowo sprezyne M120 bez zmieniania czegokolwiek innego? Tzn mam na mysli czy silnik bedzie dawal rade, czy zebatki sie nie poscieraja po miesiacu, reszta czesci gearboxa wytrzyma czy pasuje tez cos wymienic? Ktore ze stockowych czesci w tym modelu sa najslabsze i prosza sie o wymiane?

3. Jak juz wspomnialem, nie znam sie za dobrze na kwestiach techniczych - ale jesli dobrze rozumiem, to czy jesli przy wymianie tej sprezyny na mocniejsza wymienie tez rownoczesnie okablowanie na niskooporowe, to nie strace za duzo na szybkostrzelnosci? Zastanawialem sie tez nad mosfetem, ale nie mam za duzych funduszy na razie, wiec pewnie na okablowaniu sie skonczy.

4. Jaka gumke bardziej warto do niej wlozyc? Silikonowego Guardera czy czarna Systeme? Bo slyszalem, ze przy predkosciach wylotowych powyzej 350 fps silikon lubi sie dosc szybko zuzywac...

5. Czy gumke hopa i sprezyne jako poczatkujacy airsoftowiec bede w stanie wymienic sam, bardzo to jest skomplikowane? Nie rozkrecalem jeszcze nigdy zadnej repliki. Ale chcialbym troche zaoszczedzic na serwisie. I wiem tez, ze niektorzy ludzie sami uszczelniaja sobie komory hop-up czy uklad cylindra, co dodatkowo podnosi osiagi - jak to sie robi?

Z gory dzieki za odpowiedz ;)