Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Samorozregulowywanie się Hop Up w M4A1 R.I.S TM

Recommended Posts

Witam!

Mam dość.Dalem mu osiem miesiecy ale nie widzac żadnej poprawy w jego zachowaniu swierdzilem że o wszystkim opowiem.Niech sie wstydzi!

Zaczyna sie ciekawie ale niestety nie chodzi tu o żadnego z moich znajomych a tylko o R.I.S-a wlasnie.

W czym problem?Chodzi mi o hop-up.Od samego poczatku mam z nim kłopoty.Rozregulowywuje się na potęgę.Nie jest to niestety kwestia którą można załatwić ustawiając go powiedzmy raz czy dwa razy w ciągu dnia.To jeszcze byłoby do przyjecia ale w moim przypadku po ustawieniu go we własciwym położeniu tzn. takim który daje optymalną odległość i celność,widac wyraznie jak za kazdym strzałem zasięg dramatycznie maleje aż po kilku-kilkunastu strzałach kulka spada mi pod nogi.No może troche przesadziłem ale tak czy inaczej nie są to odległości porównywalne z żadnym innym AEG-iem co mocno mnie frustruje.Był czas że w trakcie dwóch,trzech strzelań ni stąd ni zowąd wziął i opamiętał się i zaczął strzelac tak jak trzeba ale dlaczego dopiero po 4 mies i dlaczego potem znowu się obraził i powrócił do zwykłej mizerii nie mam pojecia.Przyznam że nie zerowałem go po strzelaniach ale w rozmowach z wielu użytkownikami AEG-ów dowiedziałem się że wiekszość też tak nie czyni,więc nie tu chyba tkwi problem.

Rozebrałem go wczoraj(bez przesady) i choc tym razem poszło mi lepiej niż ostatnio kiedy to na stole po złożeniu zostało mi dużo części z którymi nie wiedziałem co zrobić i chcąc pokryć zmieszanie opieprzyłem córke że mi jakieś swoje badziewie znosi kiedy ja tu mam ważna robotę gdzie łatwo sie pomylić.... o czym to ja mówiłem?

Aha,no rozłozyłem go i co stwierdziełem?Na pokrętełku które nominalnie służy do ustawiania hop-up mam napisane tylko hop.Czy to aby wystarcza?Może gdyby było napisane up strzelałby lepiej? :wink:

W każdym razie napisane jest tylko hop.Oczywiście kiedy nim manipuluje podczas ustawiania zauważam róznicę w locie kulki w zależności czy kręcę w górę czy dół.

Odniosłem tez wrażenie że to ustrojstwo ma tylko wpływ na położenie lufy w płaszczyznie góra-dól w lufie zewnętrznej.

Oczywiście broń jak i lufa jest czysta wiec raczej nie ma mowy aby jakieś paprochy wypaczały tor lotu kulki juz w lufie.

Bardzo proszę o sugestie dotyczące zarówno naprawy we własnym zakresie jak i części które muszę dokupić jeżeli okazałoby się że moje problemy są własciwe dla wszystkich R.I.S-ów i wynikają z błędów konstrukcyjnych.

Z góry dziekuje

Daro

Czolem,

rozumiem ze ten Twoj RIS jest rodem z TM? Jezeli tak i jest to jednostka plastikowa (mam na mysli HU nie gun'a;)) to mam dwa pomysly co moze byc przyczyna. Pierwsza to zbyt luzno chodzace tryby w ukladzie (to tylko idea, nigdy sie z czyms takim nie spotkalem). Caly HU to tak naprawde uklad dzwigni na ktorej zamocowana jest gumka wprawiajaca kulki w ruch wirowy i trzy trybiki sluzace do regulacji ustrojstwa. Jezeli te tryby maja za duzo luzu to teoretycznie kazda wystrzelona kulka moze powodowac podnoszenie sie nieco do gory owej dzwigni co w rezultacie prowadzi do coraz wiekszego rozregulowywania sie HU z kazdym oddanym strzalem. Mysle ze w sumie latwo to sprawdzic. Wystarczy wyregulowac uklad, wyjac lufe wewnetrzna, zaznaczyc jakas plamka farby polozenie zabkow trybow, postrzelac az do kompletnego rozregulowania, wyjac ponownie lufe i spojrzec czy zabki sie przesunely czy nie. Jezeli sie nie przesunely to moze oznaczac ze problem lezy nie w mechanizmie tylko w samej gumce. Z tego co wiem zaleca sie zeby owa gumka byla od czasu do czasu nawilzana (najlepiej tym samym smarem silikonowym ktorym czyscimy lufe). Po prostu kapnij niewielka kropelke smaru do srodka ukladu i wystrzelaj ze 100 kulek (nie przestrasz sie, na poczatku kulki moga latac "nieco" chaotycznie :)). Jezeli i to nie pomoze to coz, moje pomysly sie skonczyly. Chociaz w sumie jest jeszcze jeden. Zakup nowej jednostki. Nie jest to chyba zbyt drogi element. Mam nadzieje ze moje przemyslenie pomoga.

Pozdrowienia