Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Przerobienie m4 s-sytem KWA na klasyczną emkę/ris.

Recommended Posts

Witam,

Po informacji o odzyskaniu pieniędzy od pewnego sklepu asg za m4 kwa postanowiłem kupić ją w innym sklepie, jednakże zanim sklep łaskawie oddał mi moje pieniądze zostały tylko m4 S.I.R. (s-system) więc brałem co było.

Zakupu wcale nie żałuje, jednakże podobają mi się m4 faktycznie używane przez siły zbrojne- niestety s-system do tego się nie zalicza.

Troszkę się już do modyfikacji przymierzyłem. Rozkręciłem część z tego całego systemu szyn, pod tą długą metalową jednoczęściową szyną która ciągnie się przez całe górne body aż do końca chwytu przedniego, nie ma szyny ris (Zdjęcie )

I tu moje pierwsze pytanie: są gdzieś dostępne szyny ris montowane na górnym body (pod chwytem transportowym)? Czy trzeba całe górne body wymieniać( z tego co wiem to kwa nie sprzedaje samego body, jest dostępne jakieś body do m4a1 kwa kompatybilne na tyle by bez jakichkolwiek modyfikacji przełożyć gearbox 2gx).

Muszę kupować kompletny front czy wystarczą same risy (d-ringi, lufę zewnętrza zostawię z s-system). A składaną muszkę mogę zostawić ew wymienić się z kimś w teamie za zwykłą.

Kable bym wtedy na kolbę przerzucił albo baterię w puszkę AN-PEQ wpakował.

Czy ktoś w ogóle przerabiał kiedyś emkę na zwykłą? Czy od razu gearbox w nowe body(czego nie chcę robić ze względu na zmianę komory HU, piłowanie body i ogóle koszta. Szyna ris na body górne i front z pewnością dużo mniej kosztują).

Dodam że ww części szukałem w Polskich sklepach, niestety ich nie znalazłem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Oj chyba nie ma takich szyn. Przynajmniej ja się nigdy nie spotkałem. Co do GB pasującego w body, to prędzej w dolne body by się nie zmieścił, ale KWA ma te uszy (co sprawia, że rozkłada się jak ostra). A potem dochodzi- jak sam powiedziałeś ta komora, piłowanie i śmieci bajery. No co do tej szyny na góre, to sam jestem ciekawy czy takowe są gdziekolwiek w sklepach. No może ktoś taki zabieg robił to sam bym poczytał jak to rozwiązał.

Pozdrawiam

Dokupienie szyny raczej nie będzie łatwe, jeśli nie niemożliwe, ale (chyba) mam dla ciebie rozwiązanie.

Body KWA, a właściwie jego górna część jest składana z dwóch połówek - tak jak stare plastikowe body Boyi na przykład. Mam gdzieś w warsztacie jeszcze taką jedną szynę. Mogę Ci ja podesłać do testów. Jeśli będzie pasować bez problemu - dogadamy się co do "warunków transakcji" :)

Przerabianie Emek na wszelkie dopuszczalne sposoby to moje stałe zajęcie - zarówno z "klasycznych" na "udziwnione" jak i w drugą stronę.

Co do pozostałych pytań:

1. Kup szyny RIS (polecam KA lub KWA). Zależnie od tego czy chcesz wrócić do "klasycznego" frontgripu" z wersji M16A4, czy też planujesz robić coś w rodzaju SR-12 wybierz odpowiedni zestaw.

2. W swoje eMce masz teraz lufę freefloat. jeśli chcesz zachować muszkę i D-ring szukaj frontu od SR-12 lub URX.

3. Jeśli chcesz mieć "klasyczne" M16A4 musisz kupić oba D-ringi i muszkę.

4. Nie ma sensu wywalać jednej z lepszych komór HU, jaką jest (moim zdaniem ) dzielona komora KWA. Jeśli listwa będzie pasować zostań przy starym body.

5. Jeśli miałoby się okazać ze jednak listwa nie pasuje - złóż replikę, sprzedaj i za uzyskane pieniądze kup albo nową replikę, albo zrób składaka.

Mogę Ci na PRV zaproponować (żeby nie było, że kryptoreklamę zaprzyjaźnionej firmy uprawiam) podać namiary na sklep w Polsce który ma wszystko czego potrzebujesz (lub może ci to ściągnąć) zarówno do reanimacji twojego KWA jak i do zrobienia customa od podstaw.

Szczerze mówiąc było by rewelacyjnie jeżeli plan z tą listwą by wypalił. Na sprzedaży s-system i zakupie nowej emki dość sporo bym stracił.

Dziękuję za tak konkretną odpowiedź, bardzo mi pomogłeś.

Skontaktuje się z Tobą jakoś w nowym roku w sprawie tej szyny, na pewno się dogadamy ;).

Pozdrawiam serdecznie.

a i Wesołych Świąt ;).

ps: Uściślając: planuje przerobić na m4 RIS, więc zastosuje się do pkt 1 i 3 ;).