Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

red dot DYTAC

Recommended Posts

Doszedł mój T1, dokładnie ten: http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=category&item=DY-SC-ST05SOBK&search=special&rs=Dot%20Sights&catid=14&cat=5

Wrażenia? Rozczarowany, to mało powiedziane. No ale po kolei...

Przednia szybka jest krzywa, wygląda to bardzo kiepsko. Wieżyczka do regulacji w pionie jest także krzywa. Natomiast gwint na wieżyczce od regulacji poziomej jest lekko zjechany. Montaż QD spieprzył się po 3 czy 4 założeniu na replikę - najpierw na SR16, później chciałem sprawdzić na M249 jak się prezentuje. Szyna była nieco szersza i mimo iż nie użyłem dużo siły to gwint na śrubce puścił. Albo trzeba będzie wymienić albo przykleić na stałe... w obecnej chwili nie da się zamontować kolimatora na replikę. Wybornie.

Ponadto ta replika T1 posiada coś na styl efektu ducha(!). Na maks. podświetleniu widać to bardzo wyraźnie, przynajmniej w sztucznym oświetleniu, może w terenie przy świetle dziennym będzie lepiej... choć sam w to wątpię.

Ogólnie, ten koli to totalne badziewie o iście gównianej, chińskiej jakości za - uwaga - prawie 70$. Napisałem już w tej sprawie do sklepu, bo to jakiś żart, żeby za tyle kasy sprzedawali taki szajs. Tym bardziej, że przy typowo chińskich produktach mają odpowiednią notkę nt. jakości. Tymczasem Dytac takiej notki nie posiadał, powiedziałbym nawet, że lansowany był na koli z wyższej półki (zdjęcia ze strony, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy), a okazał się produktem nie tyle z niskiej półki, co z podłogi (albo i piwnicy).

Jeszcze ciekawostka odnośnie samego pudełka. Wygląda dokładnie tak samo, jak to w chińskich T1, z tą różnicą że na wierzch jest przyklejona duża naklejka z logiem DYTAC i jakimiś pierdołami. Wniosek nasuwa się sam...

Koli jeszcze nie był w terenie, więc ciekawi mnie czy regulacja pion/poziom działa jak należy. Cóż, radzę trzymać się z daleka od T1 Dytaca.

PS: kilka fotek:

http://imageshack.us/photo/my-images/851/49704730.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/850/20332330.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/94/73534270.jpg/

Edited by slepy

O kurde a ja chciałem kupować ten montaż, faktycznie trochę lipę trafiłeś, ja w chińskich tego nie mam, a kosztowały znacznie mniej. A to jest montaż co-witness czy 1/3?

Socom, czyli ten wyższy. Czyli Ty w chińskim T1 nie miałeś problemów z plamką, krzywą szybką lub wieżyczkami?

Powiem Ci szczerze że miałem w rękach sporo tych koliamtorów, niskie wysokie montaże, z różnych sklepów i nigdy nie było takiego niedociągnięcia z tą szybką, a tym bardziej efektu ducha, kropki mam malutkie i ostre. A płaciłem sporo mniej, ale tak jak pisałem wcześniej tutaj płacisz za montaż, ale z tego co piszesz też go spartolili.

Ale przy tym montażu to powinieneś mieć srubę żeby przy szerszych czy węższych szynach dopasować, więc jeżeli montowałeś na szersza szynę niż poprzednio to miało prawo puścić bo to nie RS, ale zakładam że młotkiem tego nie robiłeś więc faktycznie lipna jakość.

Ale przy tym montażu to powinieneś mieć srubę żeby przy szerszych czy węższych szynach dopasować, więc jeżeli montowałeś na szersza szynę niż poprzednio to miało prawo puścić bo to nie RS, ale zakładam że młotkiem tego nie robiłeś więc faktycznie lipna jakość.

Taki sam montaż QD mam w chwycie przednim G&P i tam duuużo ciaśniej przykręciłem śrubę i użyłem naprawdę dużo siły do zatrzaśnięcia i wszystko działa, mimo że już kilka razy chwyt był zdejmowany/zakładany na replikę. Tymczasem w przypadku montażu Dytaca użyłem zdecydowanie mniej siły i gwint puścił...

Co więcej, byłem dzisiaj z T1 Dytaca na podwórku, aby sprawdzić czy chociaż regulacja działa jak powinna. Założony na replikę tylko do testów, na strzelankę bym go nie wziął z obawy żeby go nie zgubić (montaż łatwo puszcza, przez zjechany gwint na śrubie montażowej). W słoneczny dzień nie widać efektu ducha, więc chociaż tyle. Ale... co mi z tego skoro regulacja pionowa nie działa jak powinna? Tak, zgadza się. Nie da się poprawnie wyregulować plamki w pionie. Więc nawet po zmianie montażu na inny koli nie nadaje się do używania.

Edited by slepy

Teraz moje 2 grosze: montaż jak na razie ok ale ten j....y red dot to totalna porażka. Kropka jakaś jajowata, przy czerwonym kolorze widoczne jakieś cienie i rozbłyski, zielony kolor ok ale zbyt jasny na słoneczny dzień. Regulacja niemożliwa do wykonania.

NIE POLECAM.

Teraz pytanie:

może ktoś polecić jakiś dobry dot który będzie pasował na ten montaż http://shop.ehobbyasia.com/dytac-gen-iii-k-style-qd-mount-for-replica-t1-red-dot-sight-cnc.html

Dzięki