SirHawk Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Siemanko mam "mały" problem. W trakcie wymiany okablowania w czasie testów sprawnościowych przypadkiem ułamałem w durny sposób styk silnika, łączący się z czarnym kablem. Istnieje jakiś sposób (bezpieczny), by móc w dalszym ciągu użytkować silnik? Czy moja sierocość spowodowała, że muszę wydać kolejną sumkę na nowy silnik? Model silnika: Element Max-Speed Krótki Okablowanie: Silikonowe 1.5mm2/1mb Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Wystarczy że zrobisz tak : poluzuj blaszkę silnika ( przez odkręcenie śrubki ) , włóż kabel pod tą blaszkę i zakręc . A najlepiej jak wymienisz tą blaszkę - od jakiegoś zwykłego silnika używanego za 5-10zł . Quote Link to post Share on other sites
zb0oj Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 (edited) Siemanko mam "mały" problem. W trakcie wymiany okablowania w czasie testów sprawnościowych przypadkiem ułamałem w durny sposób styk silnika, łączący się z czarnym kablem. Istnieje jakiś sposób (bezpieczny), by móc w dalszym ciągu użytkować silnik? Czy moja sierocość spowodowała, że muszę wydać kolejną sumkę na nowy silnik? Model silnika: Element Max-Speed Krótki Okablowanie: Silikonowe 1.5mm2/1mb Ja czasem w ramach "fuszerki" sciagam izolacje z styku na kablu, odrobinę zmieniam jego kształt i wkładam między plastik silnika a metalową prowadnicę sprężynki dociskającej szczotki silnika. Zawsze można też przylutować kable. Aczkolwiek, pomysł przedmówcy też jest dobry, jednak nie zawsze mamy do dyspozycji tyle kabla. Ew. można zdjąć blaszki i dorobić nową. Wymiana silnika na nowy raczej nie powinna być konieczna, sam posiadam takie silniki. Działają. Edited March 4, 2012 by zb0oj Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted March 5, 2012 Report Share Posted March 5, 2012 Ostatnio naprawiałem silnik z giety JG po właśnie takiej awarii - zdjąłem blaszki ze strony, po której się ułamał styk, podłożyłem kawałek blaszki miedzianej (odpowiednio przyciętej i zagiętej), złożyłem i voila, działa. Musiałem jedynie trochę dogiąć wsuwkę na kablu, bo za wąski kawałek wyciąłem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts