Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kamizelki MACV SOG

Recommended Posts

Takie pytanie do znawców - wiem, że w czasie konfliktu w Wietnamie część osób z MACV używało różnych kamizelek. Wiem, że wykonywane były one na miejscu, w wielu wersjach. Pytanie tylko czy kamizelka w linku: http://markhitcom.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2269868 to faktycznie coś z okresu, czy jakaś radosna twórczość? Co prawda na zdjęciach pod kamizelką (pierwsze zdjęcie, żołnierz z lewej) ma na sobie kamizelkę wyglądającą bardzo podobnie, ale ma pewne różnice - ta czarna wygląda jakby kieszenie były na 2 magi, a na tym zdjęciu z okresu kieszenie wyglądają jakby były na 1 mag każda. Orientuje się ktoś czy to faktycznie byłoby coś z konfliktu wietnamskiego?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Ok, dzięki za info. A nie wiesz może mniej więcej gdzie można na necie znaleźć zdjęcia tych kamizelek? Bo właśnie jedyne co się najczęściej przewija to właśnie ta czarna i standardowa 1-0 tyle że ona raczej nie była kamizelka amunicyjną (wszystkie zdjęcia jakie jej znalazłem sugerują wykonanie z brezentu, z kieszeniami ogólnego przeznaczenia, nie na magazynki). Po prostu z czystej ciekawości szukam czegoś, co byłoby jakimś zamiennikiem posiadanego M56. Wiem, że na upartogo mógłbym nosić chesta Chicoma, ale jakoś do mnie nie przemawia przy przenoszeniu 20-sto nabojowych magazynków. A w kilku źródłach znalazłem informacje właśnie o tym, że SOG używał szytych na miejscu kamizelek (często w pojedynczych egzemplarzach) m.in. w wersji z naszytymi kieszeniami do magazynków od M16.

Szczerze mówiąc, nie spotkałem się jeszcze na zdjęciach SOGu z innymi kamizelkami niż 1-0 (swoją drogą była to kopia kamizelki rybackiej sprowadzonej z Hong Kongu) i w jednym przypadku SRU-21P. Ogólnie, czytając na kilku forach komentarze weteranów, można dojść do wniosku, że kamizelki były dość mało popularne ze względu na klimat - po prostu było w nich za gorąco. Większość Zielonych Beretów przydzielonych do SOG nosiła zwykłe oporządzenie, w większości M56, chociaż w dość mało ortodoksyjnych konfiguracjach. Pojawiało się też trochę pasów do BARa, pokrowców na manierki i medicali M1910.

Co prawda w Wietnamie było dostępnych sporo lokalnie produkowanych kamizelek amunicyjnych najróżniejszych typów, były one jednak popularne głównie wśród jednostek piechoty i to też nie na dużą skalę. Prawie każda była inna, ale wszystkie charakteryzowała gówniana jakość.

Testowano również kamizelkę na krótkie magazynki do M16 i wydano żołnierzom US Army i ARVN w niewielkich ilościach, jednak też nie widziałem aby trafiła do specarmii. Jej kopię można było kiedyś dostać w japońskim sklepie advisors.jp.

Jeśli chodzi o rekonstrukcję SOG nie ma możliwości odpuszczenia oporządzenia.