Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G&G C16 Raider-L i wymiana sprężyny na m130

Recommended Posts

Moc – skalarna wielkość fizyczna określająca pracę wykonaną w jednostce czasu przez układ fizyczny. Z definicji, moc określa wzór:

b461c258ed8bd9b81fbe8c8bac27917a.png

gdzie:

P – moc,

W – praca,

t – czas.

Wzór ten jest prawdziwy, gdy praca wykonywana jest w tym samym tempie (nie zmienia się w czasie).

Jednostką mocy w układzie SI jest wat (W). Moc jest równa 1 wat, jeśli praca 1 dżula wykonywana jest w czasie 1 sekundy.

ad4cfe04b939ea4665d146ce8ac9ddcd.png

Po tej krótkiej lekcji, która uznałem za stosowna Ci udzielić, bo podejrzewam że w tym czasie gdy mówili w szkole na ten temat byłeś nieobecny duchem, a może i i ciałem :D informuję;

Powszechnie przyjmowany w ASG wyznacznikiem na określenie parametrów użytkowych repliki jest prędkość* wylotowa kulki mierzona zależnie od upodobań w:

- FPS (najczęściej) lub

- m/s (znacznie rzadziej, aczkolwiek to ta jednostka jest właściwą ze względu na obowiązujący między innymi w Polsce układ SI)

Przy zastosowaniu sprężyny M**130 prędkość wylotowa mierzona dla kulki o masie 0,20g powinna wynosić około

130 m/s lub 420 FPS.

Jest to wartość przybliżona, jej osiągniecie lub też nie, ewentualnie znaczące jej przekroczenie jest zależne od wielu czynników wnikliwie opisanych na tych forum prze wielu innych Maniaków. Polecam gruntowną lekturę forum :D

Posiadana przez Ciebie replika jest wyposażona w gearbox w wersji 2. Doświadczenie wieli maniaków okupione znacznymi stratami finansowymi mówi, że M130 jest wartością graniczną jaką można montować w standardowe GB V2 bez obaw o ich funkcjonowanie oraz trwałość

Dodam jeszcze ze dalsze próby podnoszenia prędkości wylotowe poprzez tylko proste zamiany sprężyn nie będą już przynosić zbyt spektakularnych popraw osiągów "taktycznych" repliki. Będą za to wiązać się z dużymi kosztami jednostkowymi.

Mam nadzieję, że odpowiedź jaką uzyskałeś wyczerpała zakres Twojego pytania i jest satysfakcjonująca

*-

Prędkość:

- wektorowa wielkość fizyczna wyrażająca zmianę wektora położenia w jednostce czasu.

- skalarna wielkość oznaczająca przebytą drogę w jednostce czasu lub tylko wartość prędkości zwana przez niektórych szybkością.

** prefiks "M" w oznaczeniu sprzężny informuje, że w typowej replice wyposażonej w standardowy dla danego typu GB prędkość wylotowa osiągać powinna wartość występującą po prefiksie mierzoną zgodnie w układem SI w metrach na sekundę.

Edited by FlyingCat

Dzięki wielkie za tak obszerną odpowiedź. Napisałem z niedbalstwa moc, bo potocznie tak można by powiedzieć:) Chodziło mi oczywiście o prędkość wylotową. Przez forum oczywiście powoli się przedzieram, dzięki za odpowiedź - wiem już, że gearbox nie powinien sprawiać problemów po wrzuceniu tam m130. Pozdrawiam!