vonHavel Posted May 18, 2012 Report Share Posted May 18, 2012 (edited) Pacjent: CM032 M14. Objawy: po złożeniu strzela ładnie. Po przerwie i ponownym włożeniu magazynka następuje kilka słabych strzałów, a potem przestaje strzelać w ogóle, mimo normalnej pracy gearboxa. Po wyjęciu magazynka trzeba strzelić kilka razy by wystrzelić kulkę, które została w komorze hopa. Ta M14-ka została kupiona nowa w zeszłym roku i po dwóch strzelankach "zdechła" (zębatki się połamały). Ostatnio wziąłem się za naprawę i tuning. Z gearboxa został tylko szkielet i listwa dosyłacza. Zębatki SHS, sprężyna M130, cylinder Element, tłok DeepFire (który trzeba wkróce wymienić na taki z metalowymi zębami), głowica cylindra i tłoka G&P, dysza DeepFire, uszczelniana, silnik Systema Turbo. Lufa SRC 6,03 z gumką Systema Energy. Sczelność zespołu cylindra i komory HU wzorowa, kompletna strzykawka. NIE JEST to wina: a) Gumki HU - wymieniłem ją już po wystąpieniu symptomów (jako pierwszą podejrzaną), brak efektów. b) Magazynków - mam magazynki 3 różnych firm i wszystkie do tej pory działały. Podejrzewam, że coś może być nie tegez z listwą dosyłacza, ale nie wiem jak to sprawdzić ani naprawić, bo nigdy wcześniej mi się nie zepsuła. Czy macie jakieś propozycje lub rewolucyjne teorie alternatywne? Edited May 18, 2012 by vonHavel Quote Link to post Share on other sites
vonHavel Posted May 24, 2012 Author Report Share Posted May 24, 2012 Ok, update: Popychacz jest cały, dysza wykonuje cały cykl pracy, nawet gdy przyciskam ją delikatnie palcem. Kulka zatrzymuje się na kołnierzu gumki hop-up i trzeba dwóch-trzech strzałów, żeby ją wystrzelić, a i tak taki strzał jest raczej słaby. Kołnierz gumki stawia bardzo słaby opór - jeśli położę na nim kulkę, to wystarczy najlżejszy nacisk, by spadła do lufy. Nie mam pojęcia, co jest nie tak. Quote Link to post Share on other sites
Brzuski Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 (edited) A takie głupie pytanie czy kolega dał odpowiednią dyszę ? :) Czy przypadkiem nie wziął innej i włożył. Jak piszesz że niby Gb sprawny to sprawdź czy dysza jest odpowiedniej długości, czy nie jest uszkodzona, czy gumka siedzi odpowiednio w komorze hop-siup, wymień gumkę na inną i sprawdź, sprawdź komorę hop-siup, ewentualnie popychacz wymień. Sprawdź opóźniacz na zębatce jeśli według ciebie wszystko gra oddaj do serwisu komuś :) A tak swoją drogą http://forum.wmasg.pl/topic/43422-m14-cyma/ Edited June 30, 2012 by Brzuski Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts