Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Czyszczenie scyzoryka

Recommended Posts

witam.

czy ktos tu moze na forum rozbieral juz scyzoryk i go skladal, ale tak aby on potem normalnie dzialal? mam victorinoxa i chcialbym go wyczyscic w srodku, naoliwic i moze sprezynki niektore wymienic. i tak sie zastanawiam jak ten manewr wykonac. byc moze ktos powie: kup sobie nowy scyzoryk. ja nie chce nowego, ja chce moj stary bo bardzo go lubie i koniec. na okladzinach niema zadnych srobek i nie mam pomyslu jak moge go rozmontowac. i mam taki pomysl ze na allegro mozna kupic czasami carbonowy booster... to tak sobie mysle ze mozna by bylo takie cos dla proby kupic i moze jesli bylby to naprawde carbon lub cos podobnego co chociaz nie straci wygladu przy obrobce to mozna by bylo z tego zrobic okladziny do scyzoryka lub malego fixeda/folderka/necka... (sa to moje luzne przemyslenia, glownie chodzi mi jednak o rozbiorke scyzoryka)(prosze nie krasc mi pomyslu :wink: )

ps. wiem ze z pytaniem to bardziej na budo ale ja nie jestem tam zarejestrowany i szczerze mowiac nie chce mi sie :)

No ja ci moge tylko doradzić to abyś poszedł do jednego z punków gdzie mają victorki i zapytał ile wezmą za wymiane sprężynki(ale jak chcesz tylko wyczyścić to gorąca woda i płukanie) naoliwiene to nie bedzie problem.

A co do tego karbonowego boostera to jak masz w planach jakis nożyk to weż bo to jest prawdziwy karbon(magura to jedna z lepszych firm robiących hamulce rowerowe. Szczególnie dobre olejowe szczękowce od których pochodzi ten karbonowy booster)

A tak swoją drogą to on kiedys pewnie trzy dwie kosztował(tylko poproś o fote z linijką bo on jes mały a na zdjęciu wydaje sie ogromny)

miedzy innymi dlatego ze mam rower z magurami to nie mam aega :lol: wybralem sobie dwie drogie pasje :wink: zeczywiscie ten booster duzy nie jest ale na scyzoryk wystarczy. pozatym upieram sie przy czyszczeniu go samodzielnie bez yzyczia strumienia wodnego, poniewaz jak go nie rozloze to bedzie zle wysuszony, a i nie we wszystkie miejsca trafi olej. ponawiam pytanie: ktos rozbieral victorinoxa?

• 1 month later...

Witam,

moze odswierzam temat ale zadko tu wchodze. Mam victorinoxa i mam pewna zasade- w ogole go nie czyszcze :twisted: . Jak mi gdzies wpadnie do wody to ewentualnie sam sie za siebie wezmie :wink: . Wlasnie po to kupilem victorinoxa, zeby nie miec z nim problemow- no i nie mam, co prawda juz nie rozklada sie jak kiedys ale coz... nie mozna miec wszystkiego :P .

PS.

Jak koniecznie chcesz poddac go terapii odmladzajacej to chyba najlepszym rozwiazaniem jest wizyta w punkcie sprzedazy- chocby po dobra rade.

pozdrawiam