SyncMaster Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 (edited) Witam,zamówiłem na taiwangun replikę CM.028C i właśnie przyszła do mnie. Wypróbowałem ją i strzela bez zarzutów jest śliczna :). Otóż to mam sprawę ile powinienem ją ładować ?. Ładowarka : model YXD-0840300E input 230V AC 50Hz 100mA outpout 8.4V DC 300 mA Akumulator (bateria) : Ni-MH 2/3A 1100mAh 8.4 v. PS Jak wyjąłem replikę z opakowania to działała posprawdzałem jak strzela i co mam teraz zrobić ?. Mam ją ładować? (Ile h) Proszę o POMOC ! Edited June 27, 2012 by SyncMaster Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 A/B = C x 1,4 A-pojemność akumulatora w mAh B-pojemność ładowarki mA np. dla akumulatora o pojemności 1200 mAH i ładowarki 250 mAh=1200/250=4,8 x 1,4 = 6,72 tak więc czas ładowania to nie więcej niż 7 godzin. Quote Link to post Share on other sites
puszekxde Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 Post usunięty za łamanie zasad pisowni języka polskiego i rady mogące doprowadzić do zniszczenia sprzętu. Arend Quote Link to post Share on other sites
Parnassus Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 I źle robisz. W ten sposób skracasz żywotność baterii praktycznie do minimum. Tak jak nicknitro napisał, tak zawsze rób. Gdy obawiasz się, że batka nie wytrzyma na następnej strzelance, wystrzelaj (jesli nie masz odpowiednio wielofunkcyjnej ładowarki) ją w domku i podłącz do ładowania. Quote Link to post Share on other sites
SyncMaster Posted June 27, 2012 Author Report Share Posted June 27, 2012 (edited) Dziękuję ;) Uratowałeś mi żywot baterii :). W Serwisie mówili bym ładował 6,30 h. Czyli teraz jak naładuje się to wystrzelam ją do końca i potem będę musiał znów 7h ? I jak np w trakcie strzelanki mi padnie to mogę naładować np w 30-40 min ? Bo jestem na chwile obecną spłukany by kupić drugą baterie ;) Edited June 27, 2012 by SyncMaster Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 (edited) I źle robisz. W ten sposób skracasz żywotność baterii praktycznie do minimum. Można wiedzieć co kolega puszekxde napisał? Arend zadziałał (chwała mu za utrzymywanie forum w stanie czytelnym) a chciałbym się dowiedzieć jak Puszek chciał baterie traktować. Łdować osiem godzin plus jeszcze ze trzy przed strzelanką. NiCd tego nie wytrzyma. A. Edited June 27, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
SyncMaster Posted June 27, 2012 Author Report Share Posted June 27, 2012 Post usunięty za łamanie zasad pisowni języka polskiego. Arend Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 (edited) Czyli teraz jak naładuje się to wystrzelam ją do końca i potem będę musiał znów 7h ? I jak np w trakcie strzelanki mi padnie to mogę naładować np w 30-40 min ? Z tego co wiem to tak. Jak Ci bateria padnie to możesz ją ładować ile chcesz, aby nie dłużej niż wartość maksymalna. I wg moich obliczeń (zrobionych za pomocą programu ASG calc) maksymalny czas to 5h 8 min. I poprawie to co Nicknitro napisał. Z matematycznego punktu widzenia jest to zły zapis. Powinno być (A / B) * 1,4 = C A-pojemność akumulatora w mAh B-prąd ładowania mA C - czas ładowania I pamiętaj by dobrze zamienić wynik na godziny (np. 6,50 nie oznacza 6h i 50 minut tylko 6 i pół godziny) Edited June 27, 2012 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Parnassus Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 MarekMac może i masz rację, ale jak to się mówi: przezorny zawsze ubezpieczony. Mając starszą batkę zdarzało mi się ładować ją po kilkadziesiąt minut, ale to tylko przybliżało jej koniec. Jak bateria się rozładuje, nie kombinować jak koń pod górkę, tylko ładować po ludzku (pełny czas ładowania). Ot taka moja rada. :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts