yasioo1984 Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Witam Postanowiłem pobawić się trochę ze swoim SCAR-em G&G. z racji tego, że nie jest to moja pierwsza replika i spędziłem kilka lat w warsztacie pracując nad precyzyjnymi rzeczami stwierdziłem, że wykonam tuning własnoręcznie. Po zebraniu wszystkich części i przeczytaniu wszystkich tematów o SCAR G&G postanowiłem wziąć się do roboty. W środku postanowiłem zainstalować: Gearbox - CNC X-High Tech Łożyska kulowe stalowe - 8mm Zębatki - 16:1 wzmocnione stalowe SHS Sprężyna - M135 Element Zestaw Bore-Up Guardera do m4 (cylinder BU typ2) Gumka HU zielona G&G Dystanser - H Element Tłok SHS - odchudzony -14 zębów metalowych opóźniacz popychacza - SHS Lufa Ra-Tech 6.01 450mm Kable niskooporowe silikonowe - musiałem wymienić całą instalacje Silnik Element ITU Mosfet Gate Merf 3.2 wypodkładkowałem SHS-ami Reszta części (styki, przerywacz, anti reversal, itp.) - stockowe G&G Kulki Madbull 0.30 Batka Li-Po 11.1 Po spędzeniu około 40 roboczogodzin na szlifowaniu body, przymierzaniu części i optymalnym rozprowadzeniu kabli - udało mi się wszystko złożyć. Strzelało bardzo ładnie na sucho, jednak już tutaj pojawił się pierwszy problem. Mosfet MERF 3.2 - nie było trybu Single, był tylko zaprogramowany burst lub seria (na początku nie było safe - ale to wina złego wytrasowania otworu na selektor - już zostało skorygowane), Niestety nie mam możliwości sprawdzenie mosfetu na innych replikach - czy działa poprawnie. Na słabszej batce dzieje się to samo. Pytanie 1: Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym instalując tego typu mosfet w SCAR-ze G&G? Może w innych replikach?Czym to może być spowodowane? Mimo tych problemów postanowiłem pojechać na weekend i się poganiać. Pierwsze próby - po podkręceniu o 0.1 obrotu za mocno następowała zacięcie kulek w komorze HU. Po usunięciu zacinki SCAR strzelał różnie - jedne kulki spadały w odległości 20m, kolejne w odległości 40m. Po pewnym czasie zasięg się wyrównał i BB leciały na około 40 całkiem celnie, jednak próba kolejnego podkręcenia skończyła się kolejną zacinką. Pytanie 2: Co może być tego przyczyną? Słyszałem, że zbyt twardy dystanser może powodować takie zacinki. Z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi:) Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 co do dystansera i zasięgu . Tak , jest to bardzo prawdopodobne . Nie próbowałeś wyzerować hopa i wtedy strzelać? Jeżeli kuleczki by leciały jak trzeba to wina gumki / dystansera . Quote Link to post Share on other sites
yasioo1984 Posted August 6, 2012 Author Report Share Posted August 6, 2012 (edited) co do dystansera i zasięgu . Tak , jest to bardzo prawdopodobne . Nie próbowałeś wyzerować hopa i wtedy strzelać? Jeżeli kuleczki by leciały jak trzeba to wina gumki / dystansera . Na zerowym hopku wszystko było ok, później jak próbowałem podkręcać to po przekręceniu o dosłownie 1/20 lub 1/10 obrotu poza pewnien punkt zacinało kulki na amen i po wyzerowaniu hopka nie mogłem się ich pozbyć. Znalazłem chwilę czasu i rozkręciłem replikę na nowo. Okazało się, że komora hop-up nie przylega do body GB jak należy, była lekko uniesiona do góry, gdyż dolna część zapierała się o wzmocniony port na śrubę w dolnej, przedniej części GB. Możliwe, ze przez to "zjadło" mi gumkę, Teraz podszlifowałem i wszystko super przylega. Wymienię gumkę i dystanser dla pewności i dam znać czy coś pomogło. BTW - po 2ch zacinkach urwało mi 2 zęby na zębatce tłokowej :icon_smile: za to tłok nietknięty - faktycznie ten SHS-a jest pancerny. Dodatkowo teraz mam problem z dostaniem wzmocnionej zębatki tłokowej 16:1 SHS-a. Tylko nie wiem czy kupować nowy zestaw zębatek czy próbować na tych... teoretycznie wyszło mi short-stroke Edited August 6, 2012 by yasioo1984 Quote Link to post Share on other sites
Raistllin Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Czy hop up w G&G jest jak w VFC czyli niestandardowy? Rozumiem, że nie mam tam hopka jak w mkach? Bo Gearbox z tego co kojarzę to standardowe V2- da się spokojnie włożyć G&P/Systemę? Czy po rozłożeniu kolby na bok są kable, czy jest jak w VFC bez widocznych kabli? Miałem kiedyś Scara VFC i powoli zaczynam chorować na G&G stąd moje pytania i obawy o pewne części. Quote Link to post Share on other sites
yasioo1984 Posted August 11, 2012 Author Report Share Posted August 11, 2012 Czy hop up w G&G jest jak w VFC czyli niestandardowy? Rozumiem, że nie mam tam hopka jak w mkach? Bo Gearbox z tego co kojarzę to standardowe V2- da się spokojnie włożyć G&P/Systemę? Czy po rozłożeniu kolby na bok są kable, czy jest jak w VFC bez widocznych kabli? Miałem kiedyś Scara VFC i powoli zaczynam chorować na G&G stąd moje pytania i obawy o pewne części. W G&G masz niestandardową komorę hop-up, jest przykręcana do body, ale można znaleźć nieprzykręcane zamienniki http://salonasg.pl/index.php?p927,komora-hop-up-scar-g-g. GB to standardowe V2 ale ma 2 dodatkowe zagłębienia na selektory (po jednym z każdej strony), w stockowym GB G&G są one wykonane, w innych GB trzeba dorabiać (jak się ma odpowiednie narzędzia i stołową wiertarkę to można się pobawić w przeciwnym wypadku można spudłować i spieprzyć GB). Niestandardowa jest również płytka selektora. Po złożeniu kolby jest widoczny jeden kabel, reszta jest zasłonięta. Tutaj masz kilka fotek z czasów gdy męczyłem mojego SCARa https://plus.google.com/u/0/photos/103341835178564289931/albums/5774041755209551265. Czy warto na nią chorować? Nie wiem, ja zachorowałem, ale w moim egzemplarzu była skopana elektryka i po 15 minutach strzelania wszystko przestawało działać. Dlatego postanowiłem diametralnie go przerobić. Jak zamontujesz EGLM-a do tego Eo-techa plus An-Peq 15 to kisiel w gaciach. Ale przeróbki wymagają dużo cierpliwości. Quote Link to post Share on other sites
N3rvous Posted March 9, 2014 Report Share Posted March 9, 2014 Jak ta zielona guma HU od G&G się w nim sprawuje? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts