TroubleMaker Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 (edited) Witam wszystkich :icon_smile: Jakieś 2 tygodnie nabyłem moją pierwszą replikę- Gietkę CYMY, jestem z niej bardzo zadowowolony jednak pojawił się problem: Co jakiś czas, po włożeniu magazynka kilka kulek wylatuje z lufy z taką mocą, że przelatuje jakieś 5 metrów i upada. Używam póki co kulek GUARDER 0.28, widziałem gdzieś wątek, gdzie ktoś miał podobny problem, również używając kulek GUARDERa. Czy to na pewno to samo, i wystarczę, że zmienię kulki na np. G&G ? Co do drugiej części: Moja replika ma już przebieg około 1,5-2,5 tysiąca kulek, asg bardzo mi się spodobało i chciałbym ją ulepszyć. 1) Lufa precyzyjna: a) Czytałem, że najlepsze są KM HEADa i 'Promyka', jednak czy opłaca mi się je pakować do chińskiej repliki (nawet jeśli bardzo dobrej? :icon_smile:). Czy może lepiej SYSTEMy, albo GUARDERa ... ? b) Co zmienia średnica lufy? Widziałem 6.02 mm, 6.03, 6.04, wiem też że najczęstsze są 6.04, jednak nie wiem z czego to wynika. 2) Gumka hop-up + dystanser: Tak, wiem jest to zmiana obowiązkowa :icon_smile: Jednak pojawia się pytanie, czy G&G jest dużo lepsza od GUARDERa? Czytałem, że niektórzy pakowali zieloną G&G, a niektórzy przeźroczyste/czarne drugiej z firm... która jest najlepsza? 3) Sprężyna: Słyszałem, że chińskie sprężyny się zbijają i repliki szybko tracą moc, dlatego chciałbym ją wymienić. Dostałem dzisiaj kulką ze swojej repliki po wymianie broni z kolegą, i trochę bolało. Nie chciałbym komuś zrobić krzywdy a widziałem wątek gdzie było pokazane jak Lukir ze sprężyną SP120 uczynił 450 fpsów... Jaką sprężynę wstawić, żeby dostać mniej więcej tyle samo fps-ów co obecnie, tylko że bez groźby obniżenia się ich liczby?? Dziękuję z góry za odpowiedź, TroubleMaker EDIT: Co do reszty ekwipunku, napiszę potem, żeby lektura i odpowiadanie Was nie zmęczyło za bardzo :))) Edited September 15, 2012 by TroubleMaker Quote Link to post Share on other sites
jotosha Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 (edited) Co do luf, tak jak napisales najlepsze promyk/km head. Aktualnie ciezko dostepne na rynku... Co do gumki polecam czarna systeme energy. Niektorzy zapewne poleca jeszcze zielona GG. Co do sprezyny, kazda Ci sie ubije. Jest to jedynie kwestia czasu,wiec jak narazie zostaw ta co masz, chyba ze planujesz downgrade fps'ow. Pamietaj zeby po zakonczeniu strzelania strzelic raz na singlu, zeby tlok wrocil do normalnej pozycji, co zredukuje ubijanie sie sprezyny. Edited September 15, 2012 by jotosha Quote Link to post Share on other sites
Crassus Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 Średnica lufy ma wpływ na skupienie strzałów, może też nieznacznie poprawiać prędkość wylotową kulki - im mniejsza średnica lufy tym lepsze osiągi (oczywiście mam tu na myśli lufy wykonane z jednakową precyzją, różniące się tylko średnicą). Jednakże im mniejsza średnica lufy, tym bardziej trzeba uważać na jakość używanych kulek. Liczba FPS-ów nie zależy wyłącznie od sprężyny, ale także od jakości innych części GB i ogólnej szczelności mechanizmów repliki. Myślę że sprężyna w granicach 120 m/s będzie odpowiednia, jeśli koniecznie planujesz wymianę tej stockowej. Co się tyczy gumki, to tak jak już kolega jotosha napisał, najlepsze są Systema Energy i zielona G&G. Jeśli chodzi o kulasy, to guardery nie są złe, jednak od siebie polecałbym Madbulle lub właśnie G&G. Mam nadzieję, że pomogłem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts