Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

REDOX \ IMAX

Recommended Posts

Tak naprawdę to jeden pies ;D

Moje pytanie jest następujące, czy da się sprawdzić po podłączeniu na jakim poziomie naładowania jest bateria?

I druga sprawa, czy to wina uszkodzonej baterii, albo czegoś, bo nie wiem, ale po podłączeniu batki 8.4 (NiCd) wybrałem opcję rozładowanie\ładowanie, odpalam start i bateria zaczyna się rozładowywać, ustalam prąd rozładowania na 1A i na liczniku jest 1A, lecz po kilku sekundach spada to do 0.0A. Przypuszczam, że wartość wynosi 0.0coś (np. 0.02A), widać, że batka się rozładowuje, ponieważ mAhy rosną, więc coś się dzieje, ale dlaczego tak wolno?

Prosiłbym o pomoc.

Pisząc poziom naładowania chodzi ci o napięcie akumulatora czy o ilość mAh, które siedzą jeszcze w batce? Napięcie najlepiej sprawdzić miernikiem. Pojemności od tak nie sprawdzisz, musisz naładować baterię do pełna i rozładować, wtedy zobaczysz ile mAh z niej wychodzi.

Prąd rozładowywania spada, gdy pojemność jest coraz mniejsza, czyli to co u Ciebe się dzieje może oznaczać że poprostu akumulator w większej części jest już rozładowany. Podobnie jest w momencie gdy ładujesz baterię, nawet jeśli ustawisz 5A to po kilku minutach ładowarka będzie zmniejszać natężenie prądu, aby dokładnie upchnąć mAh w akumulatorze i nie przeładować go.