Traker Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Witam. Na bluzie mojego brata(flecktarn z bw, nie jakaś kopia tylko kontrakt) obok nap(tych pionowych, wzdłuż zamka) są guziki w rozstawie 15-20 cm. Ciekawość mnie już z pół roku zżera, ale dopiero teraz zebrałem się żeby założyć temat i zapytać. Tak więc, czy ktoś wie czemu służą te guziki? Może podobnie jak w mundurze brytyjskim jest to swego rodzaju miejsce na pagon centralny? Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted October 7, 2012 Report Share Posted October 7, 2012 To są guziki do przypięcia do nich takiej podłużnej latarki czy też latarki w pokrowcu. To tyle co na ten temat wiem, latarki owej nie widziałem ani zdjęcia ani by ktoś jej używał. Wyczytałem to bodajże w opisie niemieckiego munduru, w jednym z artykułów opisujących wszystkie elementy umundurowania naszych zachodnich sąsiadów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts