eMBeKa93 Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Szanowni obywatele, wnoszę o udzielenie mi porady w kwestii wykraczającej ponad moje kompetencje, a mianowicie: dostałem w swoje krzywe ręce baterię Ni-MH 9,6V 1500mAh Firefox, używana około rok, ładowana atrapą wolnoładowarki którą dorzuca się do chińskich replik (prawdopodobnie była to ładowarka przeznaczona do pakietów 8,4V); bateria świeżo naładowana na ładowarce mikroprocesorowej Accucell 6, po podpięciu do repliki wykazuje prawidłową żywotność i odpowiednią szybkostrzelność. Jednak po odstawieniu baterii na przyjmijmy 3 godziny i ponownej próbie uruchomieniu repliki, pakiet nie jest w stanie uciągnąć sprężyny. Po oględzinach nie zauważyłem nigdzie zwarcia pomiędzy biegunami, nic co miałoby wskazywać na samoistne rozładowywanie się baterii. Co najlepsze, po ponownym podpięciu do ładowarki bateria wykazuje niski stopień rozładowania, wejdzie do niej max 300mAh. Pytania z mojej strony: jak się domyślam pakiet jest na wykończeniu z racji ładowania szmelcem a nie ładowarką. Jest jakikolwiek sens w próbie regeneracji takiego pakietu, tzn. podpiąć go na 5 cykli rozładuj->naładuj do ładowarki? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts