m3dykk1 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Witam mam bardzo "denerwujący" problem ,a mianowicie chodzi o parowanie gogli bolle commander.. Po dłuższym czasie zaczynają mi non stop parować .. jest jakiś spray ,albo coś innego ,żeby temu zapobiec?? Chyba ,że jest jakiś specjalny "patent" ,który pomaga ... Proszę o pomoc ... Quote Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 (edited) http://wmasg.pl/pl/a...les/show/342574 W srodku tematu: Sposoby na nieparowanie. Edited October 14, 2012 by Wiśnia Quote Link to post Share on other sites
m3dykk1 Posted October 14, 2012 Author Report Share Posted October 14, 2012 Ahaa dzięki ;) a jakiego typu preparat jest dobry? wystarczy taki zwykły preparat od "nie parowania" szyb w zwykłym sklepie chemicznym czy jakiś specjalny?? można podać nazwę? ;) O CO CHODZI Z PASTĄ DO MEBLI!! ;P i goglami!!!!! ;D?! co mam to niby wysmarować!?;D Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Oczy trzeba posmarowac... No chyba logiczne że bryle trza pomazac preparatem.... Niebawem beda tematy jak podetrzeć dupę albo podajcie przepis na herbate... Quote Link to post Share on other sites
Stilgar Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Ja powiem tak ;) Jak miałem, to używałem anti foga (kupiłem w sklepie z okularkami itp) a jak mi się skończył to improwizowałem :) Mój sposób na nieparowanie googli (teraz już okularków) Bierzesz ręcznik papierowy moczysz w wodzie aby był mokry, do tego szampon lub mydło i buala, czyścisz okularki od środka nie wycierasz, zostawiasz aż wyschną. Robię tak przed strzelanką i w trakcie, kiedy zaczynają parować (po jakiś 3-4h noszenia). Nie wiem czy to tylko moja sugestia ale dla mnie to działa :D Trzeba spróbować Quote Link to post Share on other sites
m3dykk1 Posted October 14, 2012 Author Report Share Posted October 14, 2012 Aha rozumiem :) ,a ty wiśnia dzięki za wyczerpującą wypowiedź ,jeśli nie masz ochoty wypowiadać się to nie pisz... zdziwiłem się po prostu bo nie słyszałem o takim sposobie... A z tą pastą do mebli to naprawde pomaga? wizjer nie zużywa sie ani nie brudzi?? i jak z oczami? przecież to można zapalenia spojówki dostać? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Pasta do mebli i inne 'domowe' rozwiązania to ryzykowanie uszkodzenia oka. Preparaty antifog służą do zabezpieczenia powierzchni przed osadzaniem się pary wodnej. Quote Link to post Share on other sites
m3dykk1 Posted October 14, 2012 Author Report Share Posted October 14, 2012 Aha czyli trzeba zakupić antifoga ;) a to specjalnego do ASG czy wystarczy z sklepu z "chemią"?? A no i czy można stosować przypuśćmy to na strzelance? chodzi mi o to ,że psikne i odrazu założe.. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Mamo, mogę go zastrzelić ? A czym sie różni ten ze sklepu asg od tego ze sklepu z okularami ? Oprócz ceną, która w sklepie asg jest chora? Psikasz, szorujesz szmatą chwilkę i jazda dalej. Quote Link to post Share on other sites
m3dykk1 Posted October 14, 2012 Author Report Share Posted October 14, 2012 Możesz .. Aha , no ok ;) myślałem ,że tamten jest jakiś lepszy w sensie specjalnie przystosowany do tego i dłużej trzyma ,i nie paruje ;) no ok to już się dowiedziałem ;) chyba ,że sa jeszcze jakieś inne sposoby ;) Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Jeżeli chodzi o antyfog próbowałem już wielu, ale niedawno został mi polecony na WMA ten: http://www.cqbtactical.pl/mcnett-drops-37ml-p-3379.html Kupiłem (mimo iż są tańsze) i jestem bardzo zadowolony. Chyba najlepszy z jakiego korzystałem. Ja mam okulary, ale chyba na "gogele" powinien również działać niemniej dobrze ;) Quote Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 (edited) Po to jest ten poradnik, zeby byl wystarczajacy dla normalnych ludzi. Jesli nie rozumiesz tego co tam przeczytales - Twoj problem. Edited October 14, 2012 by Wiśnia Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Lechu001 również polecam. sprawdza się znakomicie. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 też używam tego McNetta ale: Nałożyć go trzeba nie później niż 30 min przez załozeniem okularów czy gogli bo piecze w oczy. Quote Link to post Share on other sites
m3dykk1 Posted November 4, 2012 Author Report Share Posted November 4, 2012 (edited) Chciałbym się zapytać użytowników bolli commander czy ktoś zerwał ta osłonę na otwory wentylacyjne ?Tutaj daje zdjęcia które. http://ifotos.pl/zobacz/DSC00001J_xxqssxx.JPG/ http://ifotos.pl/zobacz/DSC00002J_xxqsseh.JPG/ Czy to troszkę pomaga i warto zerwać z góry i z dołu? boje się żeby kulka nie wpadła ;D ,chociaż to mało realne Edited November 4, 2012 by m3dykk1 Quote Link to post Share on other sites
Leebre Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 ja przed meczem myje gogle pianka do golenia, (NIE ŻELEM!!!) zwykla pianka i na mec mam spokoj Quote Link to post Share on other sites
Legion665 Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 (edited) ja przed meczem myje gogle pianka do golenia, (NIE ŻELEM!!!) zwykla pianka i na mec mam spokoj Heheh to ja robię odwrotnie i smaruję żelem a nie pianką i dopiero wtedy mi nie parują okularki :icon_biggrin: zauważyłem, że niektóre okulary tak czy inaczej parują (chociaż są bardzo zbliżonej konstrukcji i niemal identycznie trzymają się na miejscu). Nie wiem czy nie zależny to z jakiej mieszanki plastików są wykonane? Mówię o okularkach z przedziału cenowego 40-70zł. Mój patent wygląda tak: psikam lekko na wizjer żelem do golenia tak by nie spienił się w trakcie opuszczania puszki. Potem rozsmarowuję palcem cały żel po okularze na cienką warstwę, czekam 3-4h (czasem zostawiałem na noc) po czym miękkimi papierowymi ręcznikami polerowałem okrężnymi ruchami aż do uzyskania pełnej przejrzystości (trzeba to robić delikatnie, powoli). Efekt był taki, że po pierwszym testowaniu przez 3 miesiące biegałem ostro na strzelankach i ani razu mi nie zaparowały okulary. Po tym czasie powtórzyłem zabieg i jest nieco gorzej (w sensie, że czasami zaparuje gdzieś u góry wizjera), ale nie przeszkadza to w grze. Nie wiem jak byłoby z goglami, wiele tu zależy od wentylacji. P.S. jeśli macie zamiar testować preparat do mebli Cyprys to tylko PASTA, ponieważ Cyprys w mleczku nic nie daje, przynajmniej jak testowałem. Edited November 5, 2012 by Legion665 Quote Link to post Share on other sites
m3dykk1 Posted November 5, 2012 Author Report Share Posted November 5, 2012 Jeśli goglę będą miały dość dobrą wenrylacje to para się też nie będzie tak osadzała często.Ja słyszałem o płynie do naczyń ,że można też tak smarować.A ileczasu przed strzelanką stosujecie wase pomysly? Quote Link to post Share on other sites
Legion665 Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Chciałbym się zapytać użytowników bolli commander czy ktoś zerwał ta osłonę na otwory wentylacyjne ?Tutaj daje zdjęcia które. http://ifotos.pl/zob...1J_xxqssxx.JPG/ http://ifotos.pl/zob...2J_xxqsseh.JPG/ Czy to troszkę pomaga i warto zerwać z góry i z dołu? boje się żeby kulka nie wpadła ;D ,chociaż to mało realne Miałem jakieś tandetne gogle a la commandery i po zerwaniu pianki tez parowało, tyle że moje miały 5x więcej takiej pianki niż te ze zdjęć, więc jak dla mnie nie pomogło :/ Ja słyszałem o płynie do naczyń ,że można też tak smarować.A ileczasu przed strzelanką stosujecie wase pomysly? Próbowałem Fairy i nic nie dawało. Swoim sposobem (żel do golenia) traktuję okularki dzień przed strzelanką lub smaruję wieczorem i poleruję rano przed wyjazdem. Quote Link to post Share on other sites
m3dykk1 Posted November 5, 2012 Author Report Share Posted November 5, 2012 I tu problem.. niektórzy mówią ,że im pomaga a niektórzy niee.. ;D Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 No to stary, próbuj. Co ty ciućmok jesteś? Rączek i główki nie masz? Troszku pomyślunku :P Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Jedyną naprawdę skuteczną metodą jest montaż mini wentylatorka. Quote Link to post Share on other sites
Legion665 Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 (edited) Jedyną naprawdę skuteczną metodą jest montaż mini wentylatorka. Czyli takie coś: Aczkolwiek trzeba trochę obeznania z lutowaniem i zabezpieczeniem tego by po paru strzelankach nadal działało. Lub kupno gogli Revision, ale to droga zabawka... http://pitchengine.c...ordingtotesters I tu problem.. niektórzy mówią ,że im pomaga a niektórzy niee.. ;D W tej kwestii musisz popróbować sam różne sposoby. Mam dwie pary okularków tej samej firmy, na jednych (z żółtą szybką) sposób z żelem do golenia się sprawdza wyśmienicie, na drugich (z przyciemnianą szybką) już jest gorzej - parują mniej niż bez żelu, ale nie są fog free. Edited November 6, 2012 by Legion665 Quote Link to post Share on other sites
Kris-bb Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Zwykły Ludwik, Lucek itp. płyn do naczyń - trochę na papier np. toaletowy, smarujesz wewnątrz okulary, google i pozostawiasz do wyschnięcia ... około 1h. Po upływie tego czasu wycierasz np. rownież papierem toaletowym i hulaj dusza .... kilka godzin spokoju, jeszcze ani razu mnie ten sposób nie zawiódł na żadnym spotkaniu, Operacje "Ludwik" powtarzasz zawsze przed strzelaniem. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Wycieranie srajtaśmą wydaje mi się średnim pomysłem, lepiej po prostu użyć bawełnianej szmatki Ale też polecam płyn do mycia naczyń, sam noszę na strzelanki w małym pojemniczku rozcieńczonego ludwika (rozcieńczony tylko po to, by się dało psikać) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts