GOGI123 Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Witam. Chciałbym się zapytać o wytrzymałość łożysk kulkowych od znajomych słyszałem że lubią się rozsypać i przez to że kulki dostają się w zębatki mieli cały gearbox. Czy to prawda że używanie tych łożysk jest takie ryzykowne? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Nie jest ryzykowne, jeżeli stosujemy dobre łożyska :) Również nie możemy przesadzać z ROFem na kulkowych jak i sprężyna zbyt mocną. Osobiście mam łożyska HongNor (z samochodu RC :P ) w swojej replice i działają. Są to łożyska 8mm, ROF nie przekracza 20k/s, sprężyna to m130 Guarder. Quote Link to post Share on other sites
316_Danny Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 A czy prawdą jest, że działają nieco ciszej niż ślizgowe? I ogólnie warto je dawać do replik raczej słabych z większym ROFem? To prawda? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 Ciszej na kulkowych pracują zębatki, natomiast łożyska z racji większej ilości elementów wirujących, pracują głośniej. Tak jak pisałem, można zastosować w replice z większym rofem, pod warunkiem stosowania łożysk dobrej jakości. Boyi czy coś tego pokroju odpadają - rozsypują się zaraz. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts