Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

z-tactical Comtac II i PTT problem z nadawaniem.

Recommended Posts

Witam, zakupiłem ostatnio takie słuchawki http://deltashop.pl/pl/sluchawki-/55-sluchawki-aktywne-ztactical-comtac-ii.html

i takie PTT http://deltashop.pl/pl/ptt/667-przycisk-ptt-typ-motorola.html

Moje radio to Midland G5XT

Na strzelaniu gdy wszystko podłączyłem słyszałem jak reszta nadawała, z tym nie było żadnego problemu, ale gdy tylko chciałem coś odpowiedzieć tutaj zaczeły się problemy. Reakcja w radiu na przycisk jest ale jak cos mówie to nic nie słychać, u kolegów tylko szumienie po zakończonym nadawaniu ten sygnał taki. Gdy trochę porkęce przy ptt przy jack'u wtyczce przy radiu to czasami mnie usłyszą, ale zazwyczaj bardzo bardzo cicho nawet jak krzyczę do mikrofonu. Nie mam pojęcia co z tym zrobić czy to wina słuchawek czy ptt. Raz się uda że jest normalnie ale w większosci jest źle. W czym tkwi problem czy ktoś już spotkał się z czymś takim?

Dognij blaszki w PTT, które dotykają wtyczki ze słuchawek. Prawdopodobnie masz styk, ale jest cholernie słaby. Jak nie, to znaczy, że gdzieś masz być może kabel kopnięty, połamany i ledwo styka.

Przetestuj też słuchawki z innym PTT. Może to niekoniecznie wina PTT.

W baofengu się spotkałem z czymś takim, że wtyczka od PTT była gruba i się blokowała na wystającej nieco bardziej gumie...

Edited by rafcio21

Pożyczyłem od kolegi ptt drugie radio. I bez grzebania podłączajac do swojego zestawy w miarędobrze nadaje tylko trochę szumi tak teraz nie ma odbioru. Ustawiona głośność na maksa w słuchawkach i radiu i jak ktoścośgada to tak minimalnie coś słychać albo wgl. Radia normalnie jedno z drugim słychać ale jak podłączam sięprzez ptt do comtaców to w słuchawkach nic nie słychać. Na jednym jak i na drugim ptt. Jakieś pomysły co można zrobić? od czego tak się dzieje ?

Dużo tu nie poradzę na odległość. Wiemy przynajmniej, że mikrofon nie działał przez ptt. A dociskasz porządnie wtyczke? Czasem nie dochodzi do końca tak jak powinna.

Jak nie to, tzn. że albo kable, albo głośniczek masz walnięty. Z tym ostatnim raczej niewiele wskórasz bez rozgrzebywania całości.