Kirk Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Panowie i Panie, Weterani. Przekopując forum WMASG nie znalazłem tematu, który pomógłby początkującemu graczowi w pełni rozwiać wątpliwości dotyczące magazynków. Stąd też mam do Was kilka pytań i proszę o pomoc, porady i uwagi, zwłaszcza od użytkowników replik z rodziny G36. Oczywiście zapoznałem się z poradnikiem LogaNa i wiem już o co chodzi z real-, low-, mid-, high-capami. W zestawie z moim G36C od CA mam high-capa na 470 i powiem szczerze, że nie podoba mi się idea podkręcania sprężyny, które jest dla mnie dość niewygodne i lekko wkurzające, ani grzechotanie kulek w środku. Dlatego też, dowiadując się uprzednio o zaletach i wadach poszczególnych rodzajów magazynków, stwierdziłem, że mid-capy będą dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Słyszałem już od doświadczonych graczy, że podkręcanie sprężyny jest szybsze niż zmiana magazynka i w praktyczniejsze w akcji itd. Ok, ale wolę mieć odrobinę więcej realizmu, a poza tym wymiana magazynków będzie mnie zwyczajnie cieszyć jak dzieciaka ( wszak każdy facet jest w środku dzieckiem, a ja bawiąc się w ASG chcę się czuć jak prawdziwy żołnierz i zmienić sobie ten magazynek co jakiś czas). Także nie dam się do high-capów przekonać :icon_wink: I tutaj dochodzę do sedna sprawy - Szukałem wszędzie i wygląda na to, że Classic Army nie produkuje magazynków mid-cap do G36. Wiem, że magazynki niektórych innych firm powinny pasować, ale nie mam pewności jakich. Szukam wiedzy na ten temat, ale powiem szczerze - początkujący się w tym zwyczajnie gubi. Poprawcie mnie więc, proszę, wszędzie, gdzie źle coś przyswoiłem. Z tego, co rozumiem, wychodzi na to, że magazynki firm TM, CA czy KWA (sam nie wiem ilu i jakich jeszcze) powinny być zamienne, gdyż produkują one w tym samym standardzie. Przy chińczykach też niejednokrotnie znajduje się w opisie, że to w standardzie TM, a później znajduję temat na jakimś forum, że magazynki Boyi, czy CM nie pasują do replik CA czy KWA... POMOCY! Których firm magazynki mid-cap będą mi pasować? Na koniec jeszcze jedna sprawa. Znalazłem opinie jakoby magazynki M4 były "o niebo lepsze" od magazynków G36 oraz, że lepiej sobie kupić adapter magazynków M4 do G36 i tych właśnie używać. Czy to prawda? Z góry dzięki za wszelkie wyjaśnienia i porady :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Co do magazynków od M4 to powiem tyle że to kwestia własnego upodobania, jak chcesz takie magazynki używać to musisz wiadomo, zmienić adapter magazynków i jak się nie mylę to komorę hop-up ponieważ adapter ten jest troche inny, o ile sie nie myle więc tego akurat nie powiem że "napewno". W sumie wszystkie giety mają standart magazynków TM, czy to Ares (części zewnętrzne mają ten standart ale wewnętrzne już tylko Ares-a), czy CA (słyszałem że CA ma jakiąś część w gearboxie inną niż we wszystkich innych gietach). Chińskie giety mają też standart TM, ponieważ zostały oparte na konstrukcjach TM i Ares. A jaką Ty masz gietę? Właśnie CA? Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 (edited) Tu masz magi do G36 które będą działać. http://shop.ehobbyasia.com/magazines/aeg-std-magazines/mag/mag-100rd-magazine-for-g36-series-aeg-2pcs.html Co do pytania o konwersje na magi do M4 to tak warto. Magi do M4ki sa mniejsze, łatwiej je wyjmować z ładownic i są szeroko dostępne - również krótkie. Jedyna przewaga magów od G36 to fakt iz można je łączyć ale zazwyczaj zaczepy maja tendencje do pękania. Edited June 7, 2013 by chomik_pl Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted June 7, 2013 Author Report Share Posted June 7, 2013 Tak OldWolf, ja mam właśnie G36C od Classic Army. Czyli mówisz, że wszystkie magazynki do G36 powinny pasować, niezależnie od firmy? chomik_pl widziałem właśnie niezły wybór na stronie ehobbyasia, kiedy googlowałem za magazynkami. Znalazłem konkretnie te: http://shop.ehobbyasia.com/ufc-130rd-mid-cap-magazine-for-g36-series-aeg-box-of-5pcs.html i zastanawiałem się czy by pasowały, bo cena jest przystępna. Tyle, że cena przesyłki byłaby wyższa niż zakupu... Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Ja używam magazynków MAG-a od kilku lat i sobie chwale. Co do twojego linku powiem tak, magazynków UFC nie miałem okazji testować, marka jest mi mało znana wiec będzie to ryzyko na twoja odpowiedzialność. Poszperaj w necie możne znajdziesz jakieś opinie na ich temat. Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Ogólnie najlepsze magazynki do giet robi TM, są one co prawda bardzo drogie ale jakość to pierwsza klasa. Magazynki od Ares-a...jedni twierdzą że najlepsze inni że do niczego. Prawda Ares robi dobre giety ale magazynki nie są już tak dobre. CA wiadomo, są stworzone do giet CA. Jakoś dobra ale mówisz że mid-capów nie ma. Mój dowódca z teamu właśnie mówił że magi CA są bardzo dobre, mówi z własnego doświadczenia bo nie jedną replikę juz miał. Ja miałem G36C JG i w oryginalnym magu uszy do łączenia magazynków nie urwały się mimo iż magazynek nie jedno przeszedł. Ale chinskich magazynków nie polecam, są z "szajstiku" głównie magi Boyi ale te całe czarne, te z imitacją nabojów już są lepiej wykonane. No w sumie to racja że magi od emek są mniejsze, ale mnie na przykład nie odoba się gieta z magiem od emki. Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted June 7, 2013 Author Report Share Posted June 7, 2013 Ja używam magazynków MAG-a od kilku lat i sobie chwale. Co do twojego linku powiem tak, magazynków UFC nie miałem okazji testować, marka jest mi mało znana wiec będzie to ryzyko na twoja odpowiedzialność. Poszperaj w necie możne znajdziesz jakieś opinie na ich temat. Właśnie dlatego zasięgam opinii doświadczonych graczy. Skoro mówisz, że magazynki MAG sobie chwalisz to już wiem, że warto na nie zwrócić uwagę ;) Rozejrzę się więc za magazynkami od MAG, poczytam też więcej o ARESach. Gdyby tak Classic Army raczyło zrobić magazynki mid-cap to w ogóle nie miałbym kłopotu... I osobiście też jakoś niespecjalnie mi się podobają G36 z magazynkami od M4, dlatego też chcę znaleźć coś typowo dla tej rodziny replik. Quote Link to post Share on other sites
Susinron Posted June 7, 2013 Report Share Posted June 7, 2013 Witam, Kiedyś zakładałem podobny temat więc polecam przeczytanie. Napewno trochę rozjaśni sprawę: http://forum.wmasg.pl/topic/121637-jakie-magazynki-do-g36-wybrac/ Mogę dodać, że mam 4 magazynki firmy MAG na sprzedanie. Zakupione w spec shopie aktualnie niedostepne. Ja swoich nie używam zostałem przy high capie. Gdyby było zainteresowanie to PW. Pozdrawiam, Sus. Quote Link to post Share on other sites
berylpl Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Mam kilkanaście magów low/mid różnych firm : MAG, Boyi, PJ (chyba), CA i z żadnymi nie było problemów, wszystkie podają jak należy. W chińskich faktycznie, zaczepy do łączenia potrafią się urwać. Śmiem sądzić, że w gietach nie występują taki eproblemy jak w emkach, że jedne magi pasują, inne nie. Natomiast co do adaptera do magów M4kowych - miałem battleaxe i po jednej strzelance sprzedałem, kulki latały w adapterze zamiast iśc do komory. Oczywiście można je ulepszyć, podpiłować, podkleić, podcośtamjeszcze, ale ja się zawiodłem i odpuściłem. Quote Link to post Share on other sites
Kirk Posted June 10, 2013 Author Report Share Posted June 10, 2013 No to mnie pocieszyliście Panowie, bo już sam nie wiedziałem co pasuje, co nie. Przyznam, że rozważam magi od Boyi zwyczajnie ze względu na cenę. Skoro mówisz berylpl, że dobrze podają, to pewnie się skuszę :) Jeśli zaczepy się urwą - trudno. Grunt, żeby magazynek działał, nie rozpadł się i dobrze podawał kulki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts