asgszczepan Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 (edited) Witam, jako że już jestem użytkownikiem tego forum od dłuzszego czasu, i nie jestem taki żeby tylko czerpać - daje coś od siebie. Przedstawiam mój własny pomysł na tłoczenie ww blachy. Przy budowie Wintoreza jednym z większych problemów stanowił dekiel komory zamkowej, a jak wiadomo z AK nie pasuje , a ja pras hydraulicznych nie mam. Po godzinie intensywnego myślenia wpadłem na pomysł jak wykonać własną "machine" do tego celu przy użyciu materiałów dostępnych w przydomowym garażu etc. Do rzeczy : Do wykonania potrzebujemy - Wyrzynarkę , szlifierkę kątową , 2 kg młotek, wiertarkę, stary gruby zawias od drzwi garażowych lub podobnych , kilka śrubek z nakrętkami, i dwie płyty ( w moim przypadku płyty wiórowe ) zaczynamy od wykonania matrycu, w tym celu użyłem dwóch płyt wiórowych wyciągniętych ze starej szafki , nanosimy na nie to co chcemy wytłoczyć ( trzeba to nanieść "na lewo " ) i wycinamy wyrzynarką otwory -w dwoch płytach identyczne, tak żeby się pokrywały ze sobą. Następnie jak juz to mamy za sobą , ściskamy dwie płyty i wiercimy otwory dookoła na śruby. całośc ma wyglądać w ten sposób Następnie wycinamy " meselki " zgodne z wymiarami otworów w ww płytach , ja użyłem jakiegoś starego zawiasu o grubości 4 mm. Teraz między dwie płyty wkładamy arkusz blachy, i skręcamy całość mocno. Po tej czynności, wkładamy dany meselek w otwór i bijemy 2 kg młotkiem do zadań specjalnych ruchem jednostajnie przyspieszonym. Po zabiegu wygląda to tak Nie jest to wszystko nic specjalnego, raczej to jest prowizorka dla tych, którzy nie maja ciężkiego sprzętu w zanadrzu, ale najważniejsze że udało mi sie coś samemu zrobic , działa i " robi robotę " Myślę że można tąmetodą tłoczyć także inne elementy, nie tylko dekle hehe . Mam nadzieję że komuś tym pomogę. Tak wygląda dekielek po zagięciu pozdrawiam Szanownych i do następnej repliki :icon_smile: Edited June 21, 2013 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Fajnie, sam korzystam, ale na prasie, a ta blacha to 0,5 mm nie 1mm. Z młotkiem by Ci tak łatwo nie poszło :P Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted June 21, 2013 Author Report Share Posted June 21, 2013 Ta, którą Ci sprzedałem taka była - masz rację. Z tego wzgledu że to testówka. Tłoczyłem 1 mm i dało rade młotkiem. Tylko trza dojść do wprawy. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted January 11, 2014 Report Share Posted January 11, 2014 Zamierzam z tego skorzystać do zrobienia poprawnej dźwigni rygla rury gazowej do AK-74M. Jakieś rady Panowie? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 Do tak małego elementu musisz zrobić kopyto mocne. Najlepiej stalowe Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Moze wytłoczyć z większego elementu ? Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts