TECHNIK123 Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Witam. Bardzo niedawno kupiłem cm 031 (z drugiej ręki), stan praktycznie idealny ale od kiedy zacząłem z niej strzelać znalazłem jedną "usterkę". Mianowicie: Kiedy Strzelam semi to czasem zablokuje się spóst, a czasem działa normalnie a nie strzela, a czasem działa poprawnie :) Czego to może być wina i jak to naprawić? Obejdzie się bez kosztownych napraw? Wyczytałem gdzieś że to może być wina baterii (słaba/nienaładowana), czy to prawda? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Bartek. Quote Link to post Share on other sites
zb0oj Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Na moje oko to przerywacz ognia jest nie teges. Jeśli po zmianie na auto i oddaniu strzału wraca do normy, to albo podkładkowanie od początku, albo wymiana przerywacza ognia, względnie kostki stykowej. To chińczyk, także to nic nowego. Bez rozbierania GB nie sprawdzisz co się z tym dzieje. Możesz co najwyżej sprawdzić płytkę selektora. Quote Link to post Share on other sites
TECHNIK123 Posted August 6, 2013 Author Report Share Posted August 6, 2013 (edited) Na auto działą wszystko, ale nie zawsze po zmianie na auto i powrocie na semi zaczyna działać (kombinuje i czasem semi działa bez zarzutu a czasem tnie) Czyli to już bardziej poważne uszkodzenie? Nie znam się tak bardzo na replikach i boję się że coś zepsuję :icon_biggrin: Chyba będę musiał zachaczyć o serwis. W warunkach domowych nie ma możliwości jakiegoś sprawdzenia lub jakiej kolwiek naprawy? Edited August 6, 2013 by TECHNIK123 Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Rozkręcić. Quote Link to post Share on other sites
TECHNIK123 Posted August 6, 2013 Author Report Share Posted August 6, 2013 No przypuśćmy że go rozkręce (choć się boje bo nie mam doświadczenia) To co tam sprawdzić/co obejrzeć żeby coś kolwiek móc stwierdzić? Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Obejrzyj filmiki i nie ma bata że nie złożysz. Zobacz na przerywacz, najpierw zobacz jak wygląda. Quote Link to post Share on other sites
Ursus Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Miałem to samo - pierwszą rzecz jaka zrób to dokręć selektor ognia, później zobacz płytkę zmiany ognia przy gejboxie czy jest dobrze spasowana, i czy żaden z zaczepów nie jest urwany (w mojej 031 był pierwszy od prawej na górze i to powodowało problemy) - na końcu jak nic nie pomoże rozkręć gejboxa i sprawdź zespół spustu oraz sprężynkę czy nie jest wyrobiona - te sprężynki są z strasznego materiału który szybko się odkształca. Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 (edited) Sprawdź na innej baterii. Moze w złej pozycji zatrzymuje się zębatka tłokowa w końcu nie masz tam mosfeta z AB...? Edited August 6, 2013 by blackblut Quote Link to post Share on other sites
Said Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Kałachy cymy tak mają. Dokręć selektor ognia. Moja cm 0.28 choruje na luźny selektor. Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Wystarczy podgiąć lekko i mocniej dokręcić i nie ma prawa być luzu. Quote Link to post Share on other sites
TECHNIK123 Posted August 6, 2013 Author Report Share Posted August 6, 2013 Sprawdź na innej baterii. Moze w złej pozycji zatrzymuje się zębatka tłokowa w końcu nie masz tam mosfeta z AB...? No nie mam. Replikę mam od dziś dopiero więc nic w niej nie zmieniłem, a że to mój pierwszy AEG to się bardzo przestraszyłem że już coś popsute Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 To idź do kogoś kto ma. Quote Link to post Share on other sites
TECHNIK123 Posted August 7, 2013 Author Report Share Posted August 7, 2013 Baterie mam od kogo pożyczyć. W moim poście chodziło mi o to że nie mam mosfeta :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts