Limaxu Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Witam, Czy ktoś już przelutowac końcówkę mini jacka na kenwooda? Jesli tak to prosze o pomóc,bo nie na rekę kupowanie mi nowego PTT... Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 23, 2013 Report Share Posted September 23, 2013 Kupujesz 1x 3.5mm jack stereo 1x2.5 jack stereo szukasz schematu w google i lutujesz zgodnie ze schematem. Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted October 11, 2013 Author Report Share Posted October 11, 2013 A czy ktos się juz czyms takim zajmował? Czy może istnieje przejściówka z Jack'a 3,5mm na wejście do Boafenga[coś w stylu kenwood'a]? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 (edited) raczej nie będzie ze względu na różny sposób wywołania ptt, ale na stałe przerobić można. Edited October 11, 2013 by virusotron Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted October 12, 2013 Author Report Share Posted October 12, 2013 a znasz sie na tym? w elektronice jestem zupełnie zielony...a po drugie nie mam aż tak dobre lutownicy. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Żeby wymienić wtyczkę bez problemu..... fakt dobra lutownica ułatwia życie. Quote Link to post Share on other sites
marcinszyk Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Pytanie. Czy przy PTT masz jacka 3,5mm 4-polowego czy tylko stereo ? Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted October 20, 2013 Author Report Share Posted October 20, 2013 Dokładnie taki... Ktoś mi powie czy z motoroli badz kenwooda wejdzie wtyczka do Baofenga i bd współgrała z PTT? Quote Link to post Share on other sites
marcinszyk Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Motorola i Kenwood nie mają zamiennych wtykówa. Obrazek poniżej. Co do tego przelutowania, to jeśli będzie wiadomo jaki standard wyprowadzeń i jaki sposób wywołania PTT ma owy Jack 3.5 to można coś pomyśleć. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 (edited) Wiadomo od dawna jaki jest standard wyprowadzeń. Pisałem wcześniej, da się przerobić tylko i wyłącznie na stałe. Żadne przejściówki nie pomogą potrzeba rozkręcić ptt i wykonać odpowiednich zmian. Edited October 21, 2013 by virusotron Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Według załączonego schematu jest to standard kenwood prawdopodobnie.Mam orginalną wtyczkę do radia wraz z PTT,może według tego uda mi się ten "schemat" przenies na bowmana,a jesli nie to wyśle to do któregos z was :P Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 A więc jedziesz: Tutaj posiłkujesz się górnym wtykiem.I masz pinout wtyczki natowskiej. a Tu masz pinout wtyczek od strony radia. Te dwa schematy plus omomierz dają Ci gwarancje sukcesu Pisałem o tym już dawno. Baofeng ma wtyczkę typu K Ty masz motorola 3.5mm ale nie ma znaczenia co miałeś bo i tak trzeba wymienić wtyczkę. Tutaj nie ma co filozofować tylko polutować. Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Udało mi sie to wszystko poskładac,ale jest jeszcze jedno "ale"...Jak zniwelować szumy? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Ekranowanie, lepsza jakość kabla to przede wszystkim. Quote Link to post Share on other sites
marcinszyk Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Jeżeli mowa o szumach w słuchawce, to problem może być w masie, za cienka lub przerwana. Ekran w tym przypadku nie gra większej roli ponieważ zniekształcenia "wyłapywane" z powietrza i wyindukowane w przewodzie mają zbyt niską amplitude by być słyszalnymi. Co innego jeśli chodzi o mikrofon. Brak ekranu może być przyczyną jedynie zakłóceń u odbiorcy. Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Kupię jeszcze raz 2 jack'i i spróbuje załatwić bardziej precyzyjna lutownice,bo tą co obecnie posiadam ma może z 30lat :teethh: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts