Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Mil-tec - latarka kątowa TL-122

Recommended Posts

Niedawno (jakiś tydzień temu) stałem się posiadaczem latarki kątowej MilTeca. Konkretnie modelu TL-122.

Dostałem ją od kumpla, który powiedział, że latarka nie działa, ale jak naprawię to jest moja. Naprawiłem i podzielę się wrażeniami. Kumpel był przynajmniej drugim właścicielem więc możliwe, że w nowych latarkach nie występuje problem, który opiszę poniżej.

Kilka danych:

długość: około 17cm,

zasilanie: dwie baterie AA (R6) wkładane w przejściówki z, chyba, R14 (nie wiem czy te przejściówki były oryginalnie w zestawie),

źródło światła: 5 LED,

tryby świecenia: dwa - ciągły i sygnalizacyjny

dodatkowe: zaczep do paska (metalowy klips), metalowy uchwyt do powieszenia (można zawiesić latarkę do góry "nogami" na np. sznurku), kolorowe szybki dzięki którym można zmienić kolor światła (ja mam trzy - niebieską, żółtą i zieloną, w nowym zestawie jest też chyba czerwona), pojemnik na dodatkowe szybki (w "stopce" latarki),

cena: ciężko mi jednoznacznie stwierdzić bo nie znalazłem tego konkretnego modelu, ale patrząc na inne podobne modele Mil-Teca to pewnie około 20zł (na dzień dzisiejszy oczywiście).

Problem jaki napotkałem i jak go naprawiłem:

Latarka nie świeciła. W środku było mnóstwo patyny, którą wyczyściłem (sok z cytryny plus sól radzą sobie świetnie), ale latarka nadal nie działała. Sprawdziłem czy diody świecą podpinając baterie za pomocą kabelków do styków przy diodach - działały. W końcu po kilkukrotnym sprawdzeniu innych elementów doszedłem do wniosku (słusznego), że winny jest włącznik.

Krótki opis włącznika - pod elementami zewnętrznymi (przyciskiem odpowiedzialnym za tryb sygnałowy, "przesuwakiem" przełączającym tryby oraz gumą uszczelniającą i jeszcze jednym elementem) jest blaszka i "pypeć". Po przesunięciu włącznika blaszka dotyka "pypcia" i latarka powinna świecić. Banalnie prosta rzecz, a mimo to MilTec ją spieprzył (albo poprzedni właściciel).

Wracając do problemu. Gdy testowałem latarkę włącznik miałem rozebrany i ręcznie dociskałem blaszkę do "pypcia" - działa. Zakładam wszystkie elementy włącznika i próbuje włączyć - nie działa, ciemno. Okazało się, że blaszka jest za mocno odgięta od korpusu i włącznik jej nie dociska do "pypcia" (gdy dociskałem blaszkę ręcznie problem nie występował). Próbowałem przygiąć blaszkę, ale nic to nie dało. Musiałem obłożyć blaszkę warstwą aluminiowej folii spożywczej (niezbyt profesjonalne rozwiązanie i przy "większych prądach" nie polecam).

Latarka niby działa, ale chyba założyłem za cienką warstwę folii bo jak nieodpowiednio przesunę włącznik (czyt. o milimetr za blisko lub za daleko) to i tak latarka nie świeci. Podobnie jest z przyciskiem do trybu sygnalizacyjnego - czasem trzeba go bardzo mocno wcisnąć (wręcz "na chama") by latarka zaświeciła.

Wrażenia z użytkowania i podsumowanie.

Dziś byłem z latarką na krótkim spacerze. Pomijając problemy z włącznikiem to... Hmmm... Światło nie powala. Zasięg biedny - do około 10 metrów można rozpoznać szczegóły (nazwijmy to zasięgiem skutecznym), dalej tylko kontury obiektów. Porównując to do latarki z Allegro (którą można znaleźć jako "LATARKA 50W ZOOM CREE" lub podobnie - linków nie daje bo za miesiąc i tak będą nieaktualne i nikt ich nie obejrzy - nazwa jest ważniejsza) jest bieda totalna. Wspomniana latarka z Allegro ma zasięg skuteczny przynajmniej około dwóch razy większy (jak nie trzech). Dodatkowo miała "zoom", a w zestawie jest uchwyt pozwalający na montaż na kierownicy roweru (na lufie od AK też można, trzeba użyć trochę taśmy klejącej i jest git) i czerwona lampka rowerowa - dobra rzecz na nocne strzelanki do oznaczania siebie jako trup. I to wszystko za cenę niewiele większa od latarki MilTeca (którą ciężko użyć jako taktyczną). Mil-Tec wypadł blado.

Krótko mówiąc, jeśli potrzebujecie niekoniecznie kątowej latarki to odradzam kątówkę Mil-Teca. Za podobną cenę można kupić lepszy produkt.