Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z okablowaniem

Recommended Posts

Posiadam ręczną radiostację TK-760 do tego zestaw słuchawkowy Bowmana Elite II Z. Tactical i chyba z tej samej firmy przycisk PTT. Podobnie tak jak i mój znajomy kupiliśmy taki zestaw i użytkowaliśmy go dosłownie przez miesiąc może dwa następnie rozpoczęły się problemy. Najpierw nastąpiły problemy z mikrofonem ponieważ nie zbierał w ogóle tego co mówiliśmy, a następnie nie było już nic słychać. Po odłączeniu słuchawek radio działa normalnie. Był to oczywisty problem z kablami. Kupiliśmy drugi, podobny zestaw, ale ten zepsuł się jeszcze szybciej. Bardzo zirytowała mnie ta sytuacja więc rozbebeszyłem wszystko co było można przylutowałem dokładnie kable i złożyłem i działało. Jednak moje szczęście nie trwało długo bo znowu pojawiają się podobne problemy. Grzebałem trochę po forum, ale nigdzie nie znalazłem by ktoś miał podobny problem co ja. Nie zauważyłem żadnego narzekania na ułomność i łatwość w uszkodzeniu tego sprzętu. Więc tu powstaje moje pytanie: czy robię coś źle? Przy drugim zestawie specjalnie uważałem na te kable aby nie wyginać ich pod dziwnymi kątami i naprawdę dbałem o całe okablowanie, ale jednak to nie pomogło. Proszę o radę lub pomoc, albo jeśli znacie jakiś dobry i sprawdzony (tu mam na myśli taki który przetrwa dłużej niż miesiąc) zestaw słuchawkowy kompatybilny z moją radiostacją.

Jeżeli ptt zdycha to wymień kable w ptt. Jeżeli zdycha akurat bowman to wymień kable w bowmanie.

Właśnie skończyłem dziś wymianę kabli w bowmanie na elastyczne.

Po prostu kupiłem kabel od słuchawki telefonicznej - 5zł.

rozbebeszyłem bowmana (dużo zabawy, bez rozpuszczalnika do kleju CA nie ma sensu podchodzić bo walenie młotkiem w bowmana to trochę nie zbyt dobry pomysł), ja użyłem młotka i dłuta aby rozebrać bowmana bo jest to klejone na stałe wszystko.

wtyk tp 120, rozebrałem, polutowałem od nowa, termokurczki, lutowanie w bowmanie, test - działa. kabel teraz ma ok 50cm i rozciąga się do 2 metrów.

wszystko wyniosło mnie jakieś 15zł (kabel, termokurczki, trochę topnika, cyna z dużą zawartością srebra i inne graty plus 2 godziny czasu. na spokojnie).

https://plus.google....014986722632418

Sorry za bałagan na biurku, ale sprzątam je już od pół roku i nie chce mi się.

podobnie mam zrobione w sordinach: