Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dziwny dźwięk gb i ARL

Recommended Posts

Otworzyłem gb i okazało sie że sprężynka antireversala pękła. Części walały sie po całym gb wiec na szybko usunąłem, złożyłem i sprawdziłem jak chodzi. Jest ciszej, więc przyczyna odnaleziona. Sprawdzilem zębatki i łożyska oraz tłok i wszystko wyglada jak nowe jednak mam kilka pytań:

1. Czy każda zębatka powinna chodzić na podkładce? Ta najniższa chodziła bez, dorobiłem po swojemu podobną do pozostałych i teraz kręci sie o wiele luźniej.

2. Czy każda śrubka gb powinna mieć plastikową podkładkę? Miały ją tylko dwie (te najbliżej kolby) wiec moze ktos otwierał wcześniej i zle poskładał?

3. Gdzie kupić sprężynkę do ARL?

4. Czy powinienem przesmarować cały gb? Może umyć zębatki i wszystko od nowa nasmarować? Ktoś mi poleci konkretne środki ktore moge kupić w Castoramie/Bricomanie?

5. Czy warto umyć silnik?

6. Po strzale tłok czasem zatrzymuje sie w połowie zamiast zostać zamknięty. Czy to wina nie działającego ARL?

Trochę sporo ale jestem zielony w temacie a dłubać lubię.

Edited by KonradMK

1. Tu już kłania się temat podkładkowania. Poszukaj na forum.

2. U mnie żadna nie ma podkładki. To, czy powinny mieć to inna sprawa. Według mnie nie, ale może ktoś mnie naprostuje :icon_biggrin:

3. Nie wiem czy kupisz gdzieś oddzielnie(może w komisie?). Ja bym kupił nowy AR i sprężynkę dostaniesz w zestawie.

4. Jak ci się chce myć, to myj, na pewno nic nie zaszkodzi. Jednak wg. mnie wystarczy przesmarować od nowa. Co do środków do smarowania to gdzieś było o tym na forum. Sam ci nic nie polecę, bo przepłacam w sklepach ASG.

5. Czytałem chyba gdzieś na forum, że po jakimś dłuższym czasie trzeba to zrobić, ale osobiście jeszcze tego nie robiłem(i nie mam zamiaru).

6. Czyli, że nie następuje strzał? To nie jest sprawka AR raczej(mam nadzieję, że wyjąłeś go z gb?). Sprawdź czy nic nie jest uszkodzone, potem będziemy myśleć.

Edited by destructor

Zakupiłem w redberet smar teflonowy i zestaw sprężynek SHS. Na szczęście KWA ma bardzo podobną sprężynkę ARL (trochę dłuższe ramię) i nowa spełnia zadanie. Rozkręciłem tłok, wyczyściłem i przesmarowałem, usunąłem smar z zębatek i zastąpiłem nowym. Przy okazji popsułem hop up (ten element naciskowy wypadł) wiec już nawet wiem jak to sie naprawia. Przesmarowane wszystko chodzi dużo ciszej niż poprzednio. Nie podoba mi się tylko ta sprężynka przy hop up która teoretycznie powinna pracować gdy dociśnie się cały element w stronę wylotu lufy. Tutaj nic takiego sie nie dzieje, moze jest za krótka?

Wpadnę chyba na chrono sprawdzić czy to smarowanie zrobiłem poprawnie. Generalnie serwis AEGa to nic trudnego (albo coś spierniczyłem i jeszcze o tym nie wiem)

A propos podkladkowania to zauważyłem że bez podkładki ostatnia zębatka tarła więc chyba jest potrzebna :)

Edited by KonradMK

Umycie i odtłuszczenie GB przed położeniem nowego smaru to istotna rzecz, nie zamienia się w ten sposób smaru w paste ścierną.

Nie podałeś nawet jaką masz replikę. Ta "spreżynka przy hop up" może oznaczac sporo różnych sprężynek, w zależności od repliki.

Umycie i odtłuszczenie GB przed położeniem nowego smaru to istotna rzecz, nie zamienia się w ten sposób smaru w paste ścierną.

Nie podałeś nawet jaką masz replikę. Ta "spreżynka przy hop up" może oznaczac sporo różnych sprężynek, w zależności od repliki.

Moja replika to KWA SR10.

chodzi o tę sprężynkę widoczną na zdjęciu

boyi-AEG-hop-up.jpg

z nią czy bez niej HU siedzi tak samo w lufie, nie zauważyłem żeby dawała jakiś opór.

Z ciekawostek to przesmarowałem oring tłoka smarem relfonowym i zgadnijcie co :icon_biggrin: 100 fps. Umyłem i dałem trochę olejku, teraz na zatkanej dyszy ledwo mogę wcisnąć tłok. Dziwne jest to jednak, że bez dyszy szczelność jest lepsza, sprawdziłem z dużą ilością olejku i dysza puszcza gdzieś na łączeniu z glowicą cylindra. Ma to duże znaczenie?

A co może być w tym trudnego? :icon_wink: jak by nie patrzeć to jednak zabawka.

jak widać wyżej może ;)

Edited by KonradMK

Odkrywasz i jarasz się rzeczami znanymi od lat.

Co do sprężynki, zamień na patent podobny do AK botyi, lub emek P&J, czyli większą sprężynę osadzoną na lufie. Lepszy docisk, nie gubi się, nie wygina, a i niedrogie, bo ja te sprężynki pozyskuje z bazarowych pistolecików, jeden zakup wystarczy na 2 komory.

Odkrywasz i jarasz się rzeczami znanymi od lat.

Co do sprężynki, zamień na patent podobny do AK botyi, lub emek P&J, czyli większą sprężynę osadzoną na lufie. Lepszy docisk, nie gubi się, nie wygina, a i niedrogie, bo ja te sprężynki pozyskuje z bazarowych pistolecików, jeden zakup wystarczy na 2 komory.

Stracić 300fps to nie lada sztuka. Pomysł dobry, sprawdzę najpierw ile teraz mam.