KonradMK Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Sprawa dotyczy kolimatora typu ACOG Po pierwsze, żeby kropka (a raczej siatka pikseli o czym dalej) była wycentrowana, śruba regulacyjna musi być wykręcona na maksa w prawo, zawęża to więc pole widzenia bo wewnętrzna tuba jest mocno przesunięta w stosunku do obudowy. Po drugie plamka, kropka czy raczej pikseloza nie przypomina kształtem koła. Czy ktoś rozbierał już ten gadżet i czy jest sens bawić się w jego poprawę? Lubię dłubać więc z tym nie ma problemu, ale nie wiem ile mogę osiągnąć próbując grzebać w środku. Niby da się tego używać ale wolałbym to jakoś poprawić. Quote Link to post Share on other sites
mk8539020 Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 http://wmasg.pl/pl/articles/show/141622?highlight=acog Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted May 9, 2014 Author Report Share Posted May 9, 2014 http://wmasg.pl/pl/a...?highlight=acog Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz Dzięki, instrukcja nie mówi jednak na czym polega generowanie kropki. Jeśli to ta sama folia która w innych modelach zawiera inny znak celowniczy to chyba będę potrafił to usprawnić. Quote Link to post Share on other sites
mk8539020 Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 "Zmiana znaku celowniczego: Przy okazji wymiany diody lub i bez jej wymiany, jest możliwa zmiana znaku celowniczego naszego kolimatora na dowolny, jeśli tylko jesteśmy w stanie go wykonać. Gdzie to jest i co to jest? Znak celowniczy jest generowany w module oświetlenia. Umieszczona tam dioda świeci na cienką przezroczystą folię, zadrukowaną (?) na czarno. Miejsca nie zadrukowane tworzą nasz znak celowniczy. Wygląda to tak jak na poniższym zdjęciu." Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted May 9, 2014 Author Report Share Posted May 9, 2014 (edited) "Zmiana znaku celowniczego: Przy okazji wymiany diody lub i bez jej wymiany, jest możliwa zmiana znaku celowniczego naszego kolimatora na dowolny, jeśli tylko jesteśmy w stanie go wykonać. Gdzie to jest i co to jest? Znak celowniczy jest generowany w module oświetlenia. Umieszczona tam dioda świeci na cienką przezroczystą folię, zadrukowaną (?) na czarno. Miejsca nie zadrukowane tworzą nasz znak celowniczy. Wygląda to tak jak na poniższym zdjęciu." To zrozumiałem, nie jestem tylko pewien czy tzw kropka oraz inne znaki celownicze są tworzone w ten sam sposób. Nie chce mi się wierzyć żeby metodą z folią nie dało się zrobić idealnie okrągłej kropki bez dziur i poszarpanego obwodu. Otworzę to się przekonam. Dziwi tylko fakt że takie coś kosztuje 160-180 PLN :icon_smile: Edited May 9, 2014 by KonradMK Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted May 13, 2014 Author Report Share Posted May 13, 2014 UPDATE: Polecam zwrócić uwagę przy zakupie na to czy przy śrubie regulacyjnej poziomej wkręconej do połowy kropka jest na środku. W moim przypadku okazało się, że sam ACOG jest krzywo przykręcony do montażu i musiałem to skorygować kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej z jednej strony. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts