Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

ACOG ACM 1x32 - poprawa parametrów

Recommended Posts

Sprawa dotyczy kolimatora typu ACOG

3.JPG

Po pierwsze, żeby kropka (a raczej siatka pikseli o czym dalej) była wycentrowana, śruba regulacyjna musi być wykręcona na maksa w prawo, zawęża to więc pole widzenia bo wewnętrzna tuba jest mocno przesunięta w stosunku do obudowy.

Po drugie plamka, kropka czy raczej pikseloza nie przypomina kształtem koła.

Czy ktoś rozbierał już ten gadżet i czy jest sens bawić się w jego poprawę? Lubię dłubać więc z tym nie ma problemu, ale nie wiem ile mogę osiągnąć próbując grzebać w środku. Niby da się tego używać ale wolałbym to jakoś poprawić.

"Zmiana znaku celowniczego:

Przy okazji wymiany diody lub i bez jej wymiany, jest możliwa zmiana znaku celowniczego naszego kolimatora na dowolny, jeśli tylko jesteśmy w stanie go wykonać.

Gdzie to jest i co to jest?

Znak celowniczy jest generowany w module oświetlenia. Umieszczona tam dioda świeci na cienką przezroczystą folię, zadrukowaną (?) na czarno. Miejsca nie zadrukowane tworzą nasz znak celowniczy. Wygląda to tak jak na poniższym zdjęciu."

"Zmiana znaku celowniczego:

Przy okazji wymiany diody lub i bez jej wymiany, jest możliwa zmiana znaku celowniczego naszego kolimatora na dowolny, jeśli tylko jesteśmy w stanie go wykonać.

Gdzie to jest i co to jest?

Znak celowniczy jest generowany w module oświetlenia. Umieszczona tam dioda świeci na cienką przezroczystą folię, zadrukowaną (?) na czarno. Miejsca nie zadrukowane tworzą nasz znak celowniczy. Wygląda to tak jak na poniższym zdjęciu."

To zrozumiałem, nie jestem tylko pewien czy tzw kropka oraz inne znaki celownicze są tworzone w ten sam sposób. Nie chce mi się wierzyć żeby metodą z folią nie dało się zrobić idealnie okrągłej kropki bez dziur i poszarpanego obwodu. Otworzę to się przekonam. Dziwi tylko fakt że takie coś kosztuje 160-180 PLN :icon_smile:

Edited by KonradMK

UPDATE:

Polecam zwrócić uwagę przy zakupie na to czy przy śrubie regulacyjnej poziomej wkręconej do połowy kropka jest na środku. W moim przypadku okazało się, że sam ACOG jest krzywo przykręcony do montażu i musiałem to skorygować kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej z jednej strony.