MacKraw Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Witam Posiadam replikę Lugera i z tyłu, podobnie jak w oryginale jest takie uszko, w kształcie prostokąta. Widać je na zdjęciu, na dole. W związku z tym mam pytanie, do czego ono służy? Wiem że w wersji artyleryjskiej służyło do mocowania kolbo-kabury. Występuję ono też w wersji krótkiej, do której kabura dodawana nie była i dlatego mam wątpliwości. Quote Link to post Share on other sites
Kosa_Rommel_PL Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 http://konflikty.pl/wp-content/uploads/2008/07/luger_1_5.jpg w każdej występował bo produkcja masowa Quote Link to post Share on other sites
MacKraw Posted August 8, 2014 Author Report Share Posted August 8, 2014 Tak, wiem że każda tak miała, ale zastanawia mnie po co? Ten zaczep ma jakieś wartości użytkowe? Było to używane np. jako zaczep do paska, żeby nie zgubić pistoletu? Quote Link to post Share on other sites
Sepp Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 Sam sobie odpowiedziałeś. Dla przykladu Bruno O'Ya w "Wilczych echach" jako chorąży Piotr Słotwina ma na smyczy P08 artyleryjski - o ile dobrze pamiętam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts