122112qw Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 (edited) Siema, wiem ,że tematy baterii były poruszane ale wolę się upewnić co do wyboru batki. Posiadam replikę AK47 SRT-08(chińczyk) :icon_biggrin: chcę zmienić NI-MH na LI-PO i teraz tak zastanawiam się nad kupnem poniższych batek: -Redox 2200mAh 7,4V 30c -Redox ASG 2400 mAh 7,4V 20C Problem dotyczy wyboru wydajności prądowej czy większa wydajność prądowa może uszkodzić silnik czy po prostu załóżmy ,że silnik potrzebuje 20A do pracy. To czy z batki będzie pobierał tylko tyle ile potrzebuje ,a od wydajności prądowej będzie tylko zależał czas pracy na danej baterii?(Chyba że czas pracy zależy tylko i wyłącznie od pojemnośći) Replika posiada ok 400 -410 FPS Niedługo chcę kupić jeszcze jedną replikę, do budynków o ok 360 - 368 FPS I tak czy batka będzie pasowała parametrami do obu replik. Na koniec :icon_lol: na zwiększenie szybkostrzelności (ROF) ma wpływ napięcie ,a wydajność prądowa nie ma na to żadnego wpływu pojemność też nie ,jesli się mylę proszę o poprawkę. Z góry dzięki za pomoc i sorry za kolejny temat w tej kategorii :icon_mrgreen: ale nie chcę niespodzianki po zakupie baterii. Taka ładowarka da radę czy to zły wybór http://gunfire.pl/pr...ct-Charger.html Edited December 4, 2014 by 122112qw Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 (edited) Silnik będzie pobierał tyle ile trzeba (a jak będzie trzeba to więcej niż może dać bateria co zaskutkuje spadkiem napięcia i zwiększonym zużyciem pakietu), od wydajności zależy natomiast ile maksymalnie może popłynąć prądu (tak w uproszczeniu). ROF bierze się z napięcia i prądu, ale najpierw należy spróbować na wydajniejszej baterii - dopiero jeśli wtedy ROF będzie zbyt niski można pomyśleć o przesiadce na wyższe napięcie (i zachować równie wysoką wydajność pakietu). Edited December 4, 2014 by hindus Quote Link to post Share on other sites
122112qw Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 (edited) Czyli mogę brać batke 30C bez żadnych obaw o uszkodzenie tak? Chyba ogarnołem tą wydajność jeśli silnik chce pobrać np. 30 A a batka może udostępnić tylko np. 20A to w tedy zaczyna się problem a w odwrotnej sytuacji nic nie koliduje ze sobą. Edited December 4, 2014 by 122112qw Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Tak, silnik nie zostanie uszkodzony przez zbyt wysoką wydajność prądową, prędzej przez zbyt wysokie napięcie, ale 7.4V jest bezpieczne - większość silników jest liczona na 8.4 - 9.6. Quote Link to post Share on other sites
122112qw Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 (edited) Tak o napięciu wiem większe napięcie silnik szybciej się obraca zastanawiała mnie ta wydajność prądowa teraz wszystko już wiem dzięki za szybką i fachową pomoc. Edited December 4, 2014 by 122112qw Quote Link to post Share on other sites
122112qw Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 Mam ostatnie taką bateriee moge zastosować do repliki czy to już przesada :icon_mrgreen: http://rc-team.pl/pakiety-li-po/67536-redox-racing-5000-mah-74v-40c-samochodowy-pakiet-lipo.html# Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 5, 2014 Report Share Posted December 5, 2014 Możesz, tylko zmieścisz go do repliki? Quote Link to post Share on other sites
122112qw Posted December 5, 2014 Author Report Share Posted December 5, 2014 Wejdzie :) mierzyłem Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts