Mrkudlaty124 Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Witam! Widziałem już ten problem w kilku tematach ale w żadnej nie doczytałem się tego jak na to zaradzić. Kupiłem cm.028 od kolegi po taniości ale już po pierwszym strzelaniu zauważyłem że replika nie wystrzeliwuje wszystkich kulek, strzela po 3/4 albo po prostu nimi pluje. Pomyślałem że warto ją przesmarować na sam początek, więc tak jak w instrukcji nalałem oleju do miejsca gdzie pobierana jest amunicja. Po nasmarowaniu wszystko działało jak trzeba więc stwierdziłem że po problemie ale po jakimś czasie znowu to samo. Myślałem żeby spróbować z inną baterią ale jeśli po smarowaniu jest ok to raczej nie wina baterii, z magazynkiem myślę że również nie ma problemu ponieważ nakręca tak jak trzeba. Nie mam pojęcia co to może być ponieważ jestem kompletnie zielony, najlepszą dla mnie sytuacją był by problem z gumką hop up bo dalej nie koniecznie jestem chętny do rozbiórki. W najbliższym czasie mam zamiar się do niej dobrać i zobaczyć czy wszystko ok. Liczę na waszą pomoc dla nowego i z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 (edited) Zasyfiona lufa/ komora hopka, regulacja hopka. Najprawdopodobniej coś w komora-gumka-lufa. Edited April 1, 2015 by Puloman Quote Link to post Share on other sites
Mrkudlaty124 Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 Znaczy lufę czyściłem na poziomie wyciora od cymy zapomniałem dodać. :P Czyli raczej brać się za wyciąganie lufy zewnętrznej i wewnętrznej tak? A czytałem też wypowiedzi różnych ludzi że mogą to być luzy przy podajniku kulek (czy coś takiego :D) a nawet zaorane koła zębate w gb. Co o tym myślicie? Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Według mnie to właśnie coś w systemie gumka-komora-lufa lub właśnie przy magu. Spróbuj go poodginać w różne strony. U mnie na przykład odkręcona komora (czyli luźna) lepiej daje radę niż przykręcona, gdyż tracę na przykręconej zasięg i celność oraz podawanie kulek. Zębatki nie są możliwe, gdyż wtedy nawet gdybyś przesmarował to by dalej replika pluła. Lufy zewnętrznej nie musisz wyciągać ;). Zobacz czy gumka na kołnierzu nie jest porwana i jak wygląda dociskanie dystansera na gumkę. Mam rozumieć, że czyściłeś razem z chusteczką tak? Bo wiesz samo przelecenie wyciorem nic nie da ;). Quote Link to post Share on other sites
Mrkudlaty124 Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 Jak napisałeś spróbowałem podociskać mag, co prawda są duże luzy (ale to chyba normalne) ale replika dalej pluje. Tak czyściłem z szmatką przełożoną i założoną na wycior i to nie raz, efekty są dopiero po smarowaniu. To jutro wezmę się za rozebranie zaczynając od przodu i ogarnę. Przy okazji jeśli będę rozbierał na co zwracać uwagę po za gumką i komorą hop up? Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Zobacz czy dysza nie jest uwalona od smaru wtedy. Jeśli dobrze kojarzę to cm028 łatwo się rozbiera. Wystarczy odkręcić 4 śrubki na spodzie i już wystarczy wysunąć front i ma się dostęp do komory i lufy. Próbowałeś strzelać na minimalnym ustawieniu hopka? Quote Link to post Share on other sites
Mrkudlaty124 Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 Co do hop upa do jeszcze nie mialem okazji go nawet regulowac, caly czas cisne na 0. Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 No to pobaw się trochę tym suwadełkiem :). Regulacja hopka nic nie popsuje. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Ogólnie to smarowanie komory HU to nic dobrego bo traci się podkręcanie. Skoro u Ciebie to pomaga na problem to znaczy, że gdzieś na gumce jest za duże tarcie (bo smar je zmniejsza). Masz więc albo podwiniętą gumkę lub dystanser jest źle ułożony i nawet na zerowym hopku naciska na gumkę. Poradnik rozkładania CM 028. Quote Link to post Share on other sites
Mrkudlaty124 Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 No teraz już wzialem sie za rozbieranie, rozebralem go w pół tylko największy problem mam z hop upem... Nie wiem czy z tego ale kiedy rozsuwalem wypadly mi 3 nakrętki. Przed rozlaczeniem go na pol odkrecilem 2 srubki ktore byly na hopku przy regulacji. To moglo wypasc z niego? Korzystalem z filmiku na yt dotyczacego rozbierania ale nie robi on tam nic z hopem. Macie jakis dobry poradnik? Quote Link to post Share on other sites
Mrkudlaty124 Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 Nie dobra chyba w miare zrozumialem tą budowę. Zdejme komorę zobacze gumke tylko nie wiem czy jeszcze dzisiaj. Przy okazji dzieki panowie bo ja czuje sie przy tym jak 8letnie dziecko ktore zepsulo zabawke :D Quote Link to post Share on other sites
Mrkudlaty124 Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 Udało mi sie jeszcze dzisiaj dojsc do gumki i nie wiem czy to normalne ale jest strasznie miękka, łatwo schodzi i wchodzi na lufe i robi zapadniecie w miejscu gdzie jest dziurka przy koncu lufy. W srodku gumki byl straszny wyf, hop up dziala prawidlowo po za tym. Gumka do wymiany? Myslicie ze to pomoze? Udało mi sie jeszcze dzisiaj dojsc do gumki i nie wiem czy to normalne ale jest strasznie miękka, łatwo schodzi i wchodzi na lufe i robi zapadniecie w miejscu gdzie jest dziurka przy koncu lufy. W srodku gumki byl straszny wyf, hop up dziala prawidlowo po za tym. Gumka do wymiany? Myslicie ze to pomoze? Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 wyczyść gumkę, poskładaj, zobacz czy dystanser nie jest za duży / za twardy no i napisz jakich kulek używasz :) Quote Link to post Share on other sites
Mrkudlaty124 Posted April 5, 2015 Author Report Share Posted April 5, 2015 Dzisiaj chciałem go już składać ale stwierdziłem że pobawię się gearboxem i chyba wszystko się okazało... :P Kiedy podłączyłem go do baterii i oddałem parę strzałów na sucho zauważyłem że dysza nie wraca zawsze do ostatecznej pozycji, w większości przypadków wraca tylko do połowy (pewnie pobiera po 3 kulki i tak później pluje). Nie dodałem jeszcze wcześniej że jeśli lekko pociągne za spust odgłos był trochę inny a okazało się że jeśli tak zrobiłem to już za każdym razem dysza nie wracała. Po świętach będę zmuszony rozebrać GB tylko liczę że powiecie mi co może być nie tak i jakie zakupy już wcześniej mogę zrobić do naprawy. :) Chyba że mam założyć nowy temat to piszcie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts