avatat Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 Witajcie! :) Na WAT'cie pojawiła mi się możliwość wyboru ASG w ramach zajęć z WF i bardzo chcę z tego skorzystać. Za gówniarza marzyłem o replikach, umundurowaniu i strzelankach, jednak nigdy nie było mnie na to stać, a w domu się nie przelewało. Obuwie już mam (Protektor GROM), resztę munduru kupię w zamojskim demobilu. Jednak mam problem z doborem sprzętu na początek. Od dawna myślałem o CM.028 i widzę, że nadal jest produkowana (podobno poprawiona w między czasie?). Pewnie na nią się zdecyduję. Czy warto w niej coś wymienić przed pierwszą strzelanką? Nowa gumka hopup i uszczelnienie teflonem nie jest drogie, a chyba pomoże? Czy potrzebuję drugi akumulator, czy jeden póki co wystarczy na ~6 godzinną strzelankę? Jakie kulki zakupić? 0,20 g będą w porządku? Jakie i ile magazynków może mi się przydać? Czytałem, że te wysokiej pojemności są głośne, więc chyba dobrym wyborem będzie średni rozmiar (140 kulek)? Jakie gogle wybrać? Z okularów znalazłem już Uvex i Peltor za ~50 PLN. Chusta na początku będzie wystarczająca do ochrony twarzy, czy rozglądać się za jakimiś maskami? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Adisko Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 (edited) Oszczędzę Ci kilka godzin przeczesywania tematów o cm028 i skrócę to co sam zrozumiałem. Chinol, którego większość nienawidzi ze względu na plastikowe wykonanie, ale chwalą, że jak na taką cenę ma bardzo pancerny GB. Większość jest zdania, że jeśli jest to replika przejściowa na mniej niż rok to nie opłaca się inwestować w takie bajery jak lufy precyzyjne. W swojej wymieniłem gumkę, kupiłem oringi i uszczelniłem ją tak, że przytykając palec do głowicy nie idzie ani kawałek. Stockowego akumulatora jeszcze nie udało mi się wyładować na tyle, by replika nie chciała oddać strzału, aczkolwiek tylko raz byłem na 6-godzinnej strzelance. Przy swojej ubitej sprężynie używam 0.23g, gdzie na 0.2g uzyskuje 355fps. Z zasięgu jestem więcej niż zadowolony, gorzej z przebijalnością krzaków i celnością. Jak jesteś biedny jak ja, to biegaj z hicapami, grzechoczą niemiłosiernie, ale da się przeżyć. Osobiście nic jeszcze w twarz sie nie stało, ale w najbliższym otoczeniu słyszałem o kulkach, które musiały być usuwane chirurgicznie z policzka, więc Twój wybór =) @Edit wymieniłem jeszcze dyszę, gdyż stockowa była wątpliwej jakosci Edited October 3, 2015 by Adisko Quote Link to post Share on other sites
avatat Posted October 3, 2015 Author Report Share Posted October 3, 2015 Trochę poczytałem o CM.028, ale dziękuję za zebranie wszystkich informacji :) Masz jakieś linki dotyczące uszczelnienia tego karabinka i wymiany hopup? Gogle czy okulary? ;) Quote Link to post Share on other sites
Adisko Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 Sam wolę okulary, ale nie czuję się kompetentny w tej dziedzinie. Jedyne z czego korzystałem to gif przedstawiający pracę GB. Resztę robiłem "głową" =) http://www.airsoftretreat.com/gallery/data/573/vidfingif.gif Quote Link to post Share on other sites
avatat Posted October 3, 2015 Author Report Share Posted October 3, 2015 Animacja przydatna, dzięki! Poszukam jeszcze dokładnej budowy GB v3 :) Jaki hopup i oringi zastosowałeś i co dokładnie uszczelniłeś? Quote Link to post Share on other sites
lukasb13 Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 (edited) Chłopak na forum sekcji zarejestrowany? Wiesz że są dostępne cm028 do wypożyczenia? Najprawdopodobniej 11 października odbędzie się pierwsze spotkanie w tym roku i ze wszystkim pomożemy. Edited October 3, 2015 by lukasb13 Quote Link to post Share on other sites
Adisko Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 Zielona G&G, aczkolwiek nie wiem na ile jest ona taka wspaniała i cud miód malina, bo nie mam porównania. Oringi zwyczajne, z hurtowni gdzie zajmują się sprzętem AGD. Nie zauważyłem by była jakakolwiek różnica między takim silikonowym origniem za bodajże 50 groszy, a super przystosowanym do ASG za kilka złociszy. Na szczelnosc calego ukladu maja wplyw polaczaczenia: 1. Glowica tloka i cylinder 2. Glowica cylindra i cylinder 3. Dysza i prowadnica dyszy na glowicy cylindra 4. Gumka hopa i lufa wewnetrzna 5. Gumka hopa i dysza Taką informację dostałem, brzmi logicznie i tego się trzymam Quote Link to post Share on other sites
avatat Posted October 3, 2015 Author Report Share Posted October 3, 2015 (edited) Lukasb13, jeszcze nie zarejestrowany :icon_wink: Czytałem, że jest dostępnych kilka cm028 do wypożyczenia, ale prowadzący radził mieć swoją sztukę.. Lecę się zarejestrować i do zobaczenia 11 października. Dzięki Adisko! Edited October 3, 2015 by avatat Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts