Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Student Bartosz wkracza w świat ASG

Recommended Posts

Witajcie! :)

Na WAT'cie pojawiła mi się możliwość wyboru ASG w ramach zajęć z WF i bardzo chcę z tego skorzystać. Za gówniarza marzyłem o replikach, umundurowaniu i strzelankach, jednak nigdy nie było mnie na to stać, a w domu się nie przelewało.

Obuwie już mam (Protektor GROM), resztę munduru kupię w zamojskim demobilu. Jednak mam problem z doborem sprzętu na początek.

Od dawna myślałem o CM.028 i widzę, że nadal jest produkowana (podobno poprawiona w między czasie?). Pewnie na nią się zdecyduję. Czy warto w niej coś wymienić przed pierwszą strzelanką? Nowa gumka hopup i uszczelnienie teflonem nie jest drogie, a chyba pomoże?

Czy potrzebuję drugi akumulator, czy jeden póki co wystarczy na ~6 godzinną strzelankę?

Jakie kulki zakupić? 0,20 g będą w porządku?

Jakie i ile magazynków może mi się przydać? Czytałem, że te wysokiej pojemności są głośne, więc chyba dobrym wyborem będzie średni rozmiar (140 kulek)?

Jakie gogle wybrać? Z okularów znalazłem już Uvex i Peltor za ~50 PLN.

Chusta na początku będzie wystarczająca do ochrony twarzy, czy rozglądać się za jakimiś maskami?

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Pozdrawiam!

Oszczędzę Ci kilka godzin przeczesywania tematów o cm028 i skrócę to co sam zrozumiałem.

Chinol, którego większość nienawidzi ze względu na plastikowe wykonanie, ale chwalą, że jak na taką cenę ma bardzo pancerny GB. Większość jest zdania, że jeśli jest to replika przejściowa na mniej niż rok to nie opłaca się inwestować w takie bajery jak lufy precyzyjne. W swojej wymieniłem gumkę, kupiłem oringi i uszczelniłem ją tak, że przytykając palec do głowicy nie idzie ani kawałek. Stockowego akumulatora jeszcze nie udało mi się wyładować na tyle, by replika nie chciała oddać strzału, aczkolwiek tylko raz byłem na 6-godzinnej strzelance. Przy swojej ubitej sprężynie używam 0.23g, gdzie na 0.2g uzyskuje 355fps. Z zasięgu jestem więcej niż zadowolony, gorzej z przebijalnością krzaków i celnością. Jak jesteś biedny jak ja, to biegaj z hicapami, grzechoczą niemiłosiernie, ale da się przeżyć.

Osobiście nic jeszcze w twarz sie nie stało, ale w najbliższym otoczeniu słyszałem o kulkach, które musiały być usuwane chirurgicznie z policzka, więc Twój wybór =)

@Edit wymieniłem jeszcze dyszę, gdyż stockowa była wątpliwej jakosci

Edited by Adisko

Zielona G&G, aczkolwiek nie wiem na ile jest ona taka wspaniała i cud miód malina, bo nie mam porównania. Oringi zwyczajne, z hurtowni gdzie zajmują się sprzętem AGD. Nie zauważyłem by była jakakolwiek różnica między takim silikonowym origniem za bodajże 50 groszy, a super przystosowanym do ASG za kilka złociszy.

Na szczelnosc calego ukladu maja wplyw polaczaczenia:

1. Glowica tloka i cylinder

2. Glowica cylindra i cylinder

3. Dysza i prowadnica dyszy na glowicy cylindra

4. Gumka hopa i lufa wewnetrzna

5. Gumka hopa i dysza

Taką informację dostałem, brzmi logicznie i tego się trzymam

Lukasb13, jeszcze nie zarejestrowany :icon_wink:

Czytałem, że jest dostępnych kilka cm028 do wypożyczenia, ale prowadzący radził mieć swoją sztukę..

Lecę się zarejestrować i do zobaczenia 11 października.

Dzięki Adisko!

Edited by avatat