Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Amatorski schemat zestawu do T-388

Recommended Posts

Hej,

Nie wiem na ile to się przyda, ale ja np. długo szukałem takowego schematu bo szczerze mówiąc to T-388 (choć wiadomo, że to najniższa półka) dla wielu to wystarczające radio żeby się bawić i mieć łączność(co widać, bo wiele osób biega z takimi radyjkami) - mi (jak na razie) wystarcza całkowicie i jedynym powodem dla którego chciałem zakupić Baofenga czy coś tam innego droższego to brak zestawów słuchawkowych.

Udało mi się jednak namierzyć radyjka które kolega kupił w Lidlu (ciut lepsze niż standardowe T-388 - np. miały blokade klaw, stacje ładujące itd) i one miały zestawy słuchawkowe. Podłączyłem je do T-388 i działają idealnie :icon_smile:

Tak więc jeżeli dla kogoś lutowanie i grzebanie przy kabelkach to nie udręka (jak dla mnie), a wręcz przyjemność to na podstawie tego układu powinien stworzyć w pełni sprawne PTT dla T-388 i nie musi biegać z przypiętym radiem przy ramieniu a może sobie je wrzucić na tył i operować tylko za pomocą jednego guziczka :icon_smile:

Jakby ktoś ten rysunek przerobił na profesjonalny rysunek układ, bądź jakby ktoś skonstruował sobie taki PRO-headphone prosiłbym o PW (ciekawość).

Wątek też będę obserwował bo o ile sprawidziłem co się dało multimierzem to głowy nie dam sobie uciąć, że gdzieś tam błędu nie ma. Poza tym nie wiem jakie kondensatory zostały użyte w tym wynalazku.

...na koniec dodam (bo ostatecznie kumpel mi dał te zestawy, on nie potrzebuje ich bo jego pasją jest wspinaczka i tam to nie jest potrzebne), że początkowo nie działały one w niskich temp (już poniżej 10st.C styki nie włączały trybu NADAWANIE), ale dałem je do sklepu i za parę złotych przelutowali styki (nic nie dało), oraz póżniej mikrofon (działa teraz nawet przy 0st.C, sprawdzałem - chociaż i tak w takiej temp nie planuje ich używać :icon_wink:)

zestaw_t388_schemat.jpg