Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jaki kupić niedrogi do 300 zł pistolet na gaz dla nowicjusza do rekreacji?

Recommended Posts

Jako, że to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich serdecznie.

Na wstępie, przejrzałem forum w poszukiwaniu interesujących mnie informacji, ale doszedłem do wniosku, że więcej nie ogarniam niż ogarniam tej tematyki, dlatego postanowiłem jednak założyć swój temat.

Chciałbym kupić pistolet ASG na gaz w maksymalnej (naciągniętej) kwocie 300 zł, który posłużyłby mi do rekreacji i odstresowania strzelając do tarczy lub puszek w niedzielne popołudnia, jak i do ogólnej nauki strzelania. Zarazem chciałbym aby wyglądał jak w miarę oryginalna replika jakiejś prawdziwej broni, żeby ładnie wyglądał w gablocie.

Co do wymagań, w większości chciałbym zdać się na waszą wiedzę, a co przychodzi mi do głowy to:

- w miarę możliwości cenowej maksymalnie dobre osiągi,

- jak najlepsza trwałość,

- nie chcę rewolweru,

- żeby sam się przeładowywał po naciśnięciu spustu,

- żeby były jak najbardziej realne odczucia ze strzelania, tak jakbym robił to z prawdziwej broni.

Oczywiście to nie są jakieś sztywne wymagania, bo zdaję sobie sprawę, że w tak niskiej cenie wielu rzeczy nie mogę oczekiwać.

Mam jeszcze dwa dodatkowe pytania:

1. Czy pistolety z tworzywa sztucznego są dużo gorsze od metalowych?

2. Czy są jakieś wierne repliki ASG prawdziwych pistoletów i w jakich cenach oscylują?

Edited by Rav-X

Tak, o ten model chodzi. Do 300 pln najlepszy wybór w kategorii osiągi /jakość /trwałość. No i wygląda nie najgorzej, wprawdzie korpus z polimeru ale przyzwoicie wykonany. Brak blowbacka oczywiście ale to nawet lepiej: mniejsze zużycie gazu, lepsze osiągi i większa trwałość.

Chcesz strzelać wyłącznie do puszek itd. - wiatrówka będzie zdecydowanie lepszym wyborem.

Jeżeli chcesz strzelać do celu, to pomyśl o poszukaniu strzelnicy sportowej (hala) w swojej okolicy i tam możesz spotkać sekcje strzeleckie, które Ci doradzą z doświadczenia co i jak w strzelectwie sportowym.

P.S. A może nawet złapiesz bakcyla na pistolet szybkostrzelny lub karabinek? W końcu mamy rekordzistów świata w strzelectwie z 2014 roku (karabinek).

Powinienieś określić jakiś konkretny model, który Ci się podoba. Też musisz wiedzieć czy chcesz na green gaz, CO2, czy z blowbackiem itp. Najlepiej poczytaj na forum, dowiedz się czegoś i przemyśl sprawę.

No właśnie ciężko mi określić jaki konkretnie model mi się podoba, bo się na tym nie znam. Pomysł na wiatrówkę zrodził się w nudną niedzielę gdzie wymyśliłem, że na nudę wyszedłbym sobie z taką wiatrówką i postrzelał do puszki czy tarczy. Typ/styl podoba mi się taki jak zaproponowany CZ 75 lub podobny. Przy tak ograniczonej kwocie 300 zł, nie mam za dużo wyboru i zapewne takiego bajeru jak blow back nie dostanę. Co do "napędzenia" pistoletu to myślałem głównie o CO2. Po przeczytaniu porównań po między CO2 a green gazem, doszedłem do wniosku, że pistolety na CO2 są tańsze w utrzymaniu, mają większą moc i lepiej sobie radzą z zimniejszymi porami roku. Za green gazem przemawia wierniejsza jakość repliki i większa ilość wystrzelanych kulek przy jednym napełnieniu. Chętnie poznam twoją opinię na ten temat.

Tak, o ten model chodzi. Do 300 pln najlepszy wybór w kategorii osiągi /jakość /trwałość. No i wygląda nie najgorzej, wprawdzie korpus z polimeru ale przyzwoicie wykonany. Brak blowbacka oczywiście ale to nawet lepiej: mniejsze zużycie gazu, lepsze osiągi i większa trwałość.

Chcesz strzelać wyłącznie do puszek itd. - wiatrówka będzie zdecydowanie lepszym wyborem.

Dzięki. Właśnie jako początkujący oczekiwałem takiej prostej odpowiedzi, bez jakichś nieznanych mi określeń. Za jednym zamachem, w "łopatologiczny" sposób ukierunkowałeś mój punkt widzenia i doboru odpowiedniej "pukawki", i dostarczyłeś mi najbardziej interesujących mnie informacji na temat zaproponowanej wiatrówki.

Jeżeli chcesz strzelać do celu, to pomyśl o poszukaniu strzelnicy sportowej (hala) w swojej okolicy i tam możesz spotkać sekcje strzeleckie, które Ci doradzą z doświadczenia co i jak w strzelectwie sportowym.

P.S. A może nawet złapiesz bakcyla na pistolet szybkostrzelny lub karabinek? W końcu mamy rekordzistów świata w strzelectwie z 2014 roku (karabinek).

Dzięki. Właśnie jako początkujący takiej prostej odpowiedzi oczekiwałem, bez jakichś nieznanych mi określeń. Teraz wiem jaki model, co oferuje i co mu brakuje

Propozycja ze strzelnicą może i fajna, ale do najbliższej mam kilkanaście kilometrów, a jechać specjalnie żeby zaczepić obcych ludzi i ich wypytywać o broń, no o wiatrówki czy ASG jakoś mi się nie widzi, pewno mnie wyśmieją albo będą chcieli od razu ustrzelić ;). Niedaleko mam las i łąki, więc mam miejsce na bezpieczną zabawę z wiatrówką, a jak faktycznie złapię bakcyla na ten sport to wtedy pomyślę o wyjazdach na strzelnicę i zakupie bardziej profesjonalnego sprzętu. Na razie chciałbym abyście mi zaproponowali jakąś rozsądną wiatrówkę pistolet która będzie w miarę celna, wytrzymała i dobrze wyglądała.

Tak jak zaproponował @malin2k2 moim faworytem stał się CZ 75 P-01, ale są w podobnej cenie i też mi się podobają: CyberGun Swiss Arms P1911 Match 4,5 mm i Bersa Thunder 9 PRO 4,5mm. W czym są one gorsze od tej CZ 75?