BITAS86 Posted February 7, 2017 Report Share Posted February 7, 2017 Witam, mam pytanie... Kupiłem replikę Specna Arms A01 - z "fabrycznie" wbudowanym systemem ASCU GEN 4 Teraz tak - stockowa sprężyna M120 - daje ok 420-430 fps na chrono. Serwis zalecił użycie baterii li-po 11.1 oraz dosłał pismo podpisane przez serwisanta sklepu + pieczątka ze w razie jakichkolwiek problemow z GB przy batce 11.1 jeśli by się coś stało to zachowuje pełne prawa do gwarancji na podzespoły. Stockowy ni-mh 9,6 po naładowaniu (wg procedur ładowania nimh-ow) daje efekty ... replika oddaje kilka, dosłownie kilka strzałów i ascu ja odłącza... podwójnym dźwiękiem z ascu... pomaga odłączenie i ponowne podłączenie baterii... znowu kilka strzałów i tak w kolko... No ale ok... ugadałem sie z kumplem, wzięliśmy baterie li-po 7,4 i 11.1 - również odpowiednio naładowane, sprawdzone Teraz tak... na 7.4 dokładna powtórka z rozgrywki jak przy stockowej batce... kilka strzałów i odzywa sie ascu i koniec... Z kolei na 11.1 replika działa elegancko.. nawet za bardzo.. (trochę duzy roof ale ujdzie) Oddano kilka serii próbnych - w czasie których raz odezwał się ASCU ale replika strzelała dalej... można to usłyszeć na filmiku do którego link poniżej... Dodatkowo z repliki wydobywa się trochę metaliczny dźwięk podczas każdego strzału.. nie ma tragedii ale takie brzdękanie - nie wiem czy to kwestia "stockowej" sprężyny ... czy złego podkladkowania no ale nie jest nic strasznego, mysle ze w 100% do przezycia.Na filmiku tego uslyszec sie nie da niestety... Tylko teraz tak... czemu replika działa tylko na 11.1 ... rozumiem ze ASCU potrzebuje trochę napięcia powiedzmy dla siebie ale bez przesady... z kolei druga sprawa ze za ok 2 miesiące wybieram sie na bardzo ciekawa strzelanke CQB i planuje wymianę sprężyny na druga którą dostałem w zestawie ... zmniejszająca fps-y z 430 na ok 340... i tu już naprawdę zaczynam się obawiać o bebechy... słaba sprężyna plus mocna bateria a na to stockowe bebechy które nie wiem czy aby napewno wytrzymają (tłok, zębatki, silnik...) Bede wdzięczny za wypowiedzi w tych kwestiach z góry dzięki i poniżej podaje linka do filmiku o którym wspomniałem wcześniej :) Quote Link to post Share on other sites
Mastrojani Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Witaj. ASCU jest programowalne. Aktualnie masz ustawione ASCU na LiPo 11,1V - system ten posiada zabezpieczenie przed nadmiernym wyładowaniem akumulatora. Dlatego z tego powodu odłącza Ci pakiety LiPo 2S / NiMh 9,4V - uznaje, że akumulator jest zbyt mocno wyładowany. Metaliczne dźwięki - to nic innego jak dźwięk sprężyny głównej, która drga w GB. Jeśli chodzi o podkładkowanie - "na słuch" niewiele można sprawdzić przy takim ROF'ie. Najlepiej rozebrać :). Generalnie nie masz powodów do zmartwień. Serwis GF do najlepszych nie należy, lecz jak masz na to pisemną gwarancję... Baw się dobrze :)! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts