Fronceek Posted March 31, 2019 Report Share Posted March 31, 2019 (edited) Witam wszystkich ASG Maniaków! Proszę o pomoc. Mój znajomy zakupił ostatnio używaną replikę karabinku M4 (dokładniej AR15), jak twierdził sprzedający, firmy Specna Arms. Replika miała uszkodzony gearbox (sytuacja była nieprzyjemna: uszkodzona zębatka środkowa, pęknięta prowadnica sprężyny, zniszczona głowica tłoka), więc naprawy spadły na mnie. Po wymianie części w "sercu" repliki, odkryłem nowy problem. Prawdopodobnie problem dotyczy korpusu. Magazynek, który był przy karabinku, został zwężony przy górnej krawędzi, prawdopodobnie nożem do tapet. Niby nic takiego, ale po chwili znalazłem odpowiedź na pytanie "DLACZEGO". Żaden standardowy magazynek typu M4 (sprawdzałem na 3 różnych, 2 hi-capy, 1 mid-cap) nie mieści się w body, które samo w sobie nie wygląda na wygięte (nie byłby to wielki problem gdyby nie fakt, że mag... nie podaje kulek). Podłużne wypustki w otworze na magazynek, wydają się być również trochę zeszlifowane. Czy możliwe jest, że replika potrzebuje specyficznego, innego typu magazynka? Jeśli nie, co może być ew. przyczyną takiego stanu rzeczy? Poniżej przesyłam zdjęcia problematycznego maga i repliki. Dodam, że gearbox w replice ma oznaczenia AGM, więc replika wbrew słowom sprzedającego, prawdopodobnie ze specną nie ma nic wspólnego. Edited March 31, 2019 by Fronceek Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts