Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

SIG 552 - sprężyna - by allegro - części zamienne

Recommended Posts

(?)Czy warto dorabiać części zamienne do tego : (?)

http://allegro.pl/show_item.php?item=69415065

Wiem ...te emocje ...

To co już w nim zrobiłem:

-lufę aluminiową

-uchyt do przeładowywania (metalowy odlew)

-mocniejszą sprężynę

-trochę taśmy i tu i tam ...

Wszytko wyszło na +(zasięg , celność),

jedyny problem w tym ,

że jedna z części układu spustowego wymaga wymiany (została prawdopodobnie wyłamana przez sprężynę) .

Chciałem ją wymienić lub dorobić coś podobnego na obrabiarce CNC (tym razem z metalu).

... nie wiem czy bawić się z tym jeszcze , czy dać pod but i ...

... właśnie , co o tym sądzicie ?

Wiem , że to może wydawać się nie poważne ale to dział o tanich "replikach" , proszę o wyrozumiałość.

Proszę o poważne potraktowanie tematu.

Dziękuję.

Pozdrawiam!

Dorobienie części do tego może przekroczyć koszt zakupu samej repliki. Ale jeżeli plastik pękł, to nawet jakbyś postarał się o taką samą część pewnie znowu by poszła. To normalne w replikach z Allegro. Mocniejsza sprężyna to dla nich za dużo obciążenie. Te repliki z reguły wytrzymują jedną, góra dwie podkładki, a nie mocniejszą sprężynę. Jeśli chcesz używać tej repliki to masz 2 wyjścia:

1. Znaleźć taką samą część (używaną, nowej nie kupisz, bo osobno nie sprzedają), ale wtedy musisz zmienić sprężynę na starą, bo plastik pewnikiem znowu pójdzie.

2. Dorobić tą część, i pozostać przy mocniejszej sprężynie chociaż pewnie replika szybko się rozleci, bo jej wytrzymałość zależy nie tylko od tej jednej części, ale od całości.

Możliwe ,że z tej części może coś jeszcze być. :idea:

Wyłamał się w niej trzpień, (symetryczny z drugiej strony części jest trochę mocniejszy) który trzymał ją w otworze ,a w nim była osadzona i mogła się poruszać (odblokowywać sprężynę) , myślę że poxipol , kawałek plastiku powinny na razie pomóc.

Jeśli nie ... skończę z tym zabawę i kupię coś od T M .

Prawo Murphyego sprawdza się także przy ASG (bardzo często) , więc wszystko może się popsuć w najmniej oczekiwanym momencie.

P.S.

Pomysł z obrabiarką może wydawać się radykalny , ale jest to możliwe do zrealizowania , jedyny mankament to napisanie programu dla obrabiarki i dobranie narzędzi (wiedza specjalistyczna).

Znalazłem kogoś , kto zrobi odlew różnych części z różnych metali (złoto,srebro,aluminium....platyna) ,

myślę ,że w rozsądnej cenie (nie jest to przecież duża część).

:D

Myślę o mechaniźmie spustowym(żelazo) i tłoku (aluminium) ,jednak co do tego drugiego nie jestem pewien czy się opłaci.

Co do plastiku , to jest dość mocny (jak na te repliki) , jedynie części wewnętrzne są zrobione z jakiegoś ^#$&% , a ja (jak widać) lubię się z tym bawić.

Jak na razie zastanawiam się nad tym , muszę zobaczyć w jakiej cenie to wyjdzie.

Co do karabinku , to jest dłuższa wersja niż ta na aukcji , jedyna różnica to długość lufy zewnętrznej i wewnętrznej (trochę skróconej by me), reszta jest raczej ta sama.

Jeśli wszystko pójdzie ok , nadal po niskich kosztach to będzie potwór.

[ Dodano: 31 Paź 2005 23:18 ]

no więc co ja dalej robię...

teraz jestem w punkcie ,w którym można powiedzieć "I po co było to wszystko ?"

W tym kawałku plastiku zawsze będzie się coś łamać , więc nie wiem czy warto wymieniać. Jednak nie lubię zostawiać rzeczy niedokończonymi.

W tej chwili szukam kogoś kto zrobi mi do tego blokadę tłoka(metalowy odlew ?).

Powiem jedno.

Zabawa w tuning tanich sprężyn nigdy nie będzie się opłacać do czasu

kiedy to będą wreszcie produkować a) części zamiennych ; b)prawdziwych replik lepszej jakości , a że te czasy szybko nie nadejdą polecam kupienie

markowej repliki.

aha ... jeśli lubicie eksperymenty , macie dużo kasy na zbyciu i nadmiar wolnego czasu ...możecie się bawić w tuning tego *&*(&^

Ok , nie męczę już ...

Pozdrawiam!