Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tuning DE M904A - mój przepis na budżetowy tuning budżetowej repliki.

Recommended Posts

Cześć, chciałem podzielić się doświadczeniami z małego tuningu DE M904A.

Replikę kupiłem niecały rok temu i do ostatnich tygodni cały czas działała w stocku - używana kilka razy. Od nowości stabilnie około 1.56J (410 FPS na 0,2g). Ostatnio w swoich gratach znalazłem lufę MadBull 407 mm i stwierdziłem że to dobry moment na mały tuning DE. Przechodząc do rzeczy - zamontowałem wyżej wymienioną lufę i wymieniłem gumkę na MR. HOP 70° od Maple Leaf + dystanser Omega - konieczna też była wymiana ramienia dociskającego. Niestety pojawił się problem z podawaniem kulek. Po lekkim szlifowaniu kołnierza podawało bez problemu. Przyrost mocy prawie zerowy w stosunku do seryjnej lufy i gumki - 1.60J (415 FPS). Kolejnym krokiem była wymiana dyszy - 21.00 mm od Maxx Model. Tutaj było miłe zaskoczenie, po wymianie dyszy (na lufie MadBull i gumce MR. HOP) około 1.86J (448 FPS) - sprężyna seryjna. Idąc dalej stwierdziłem, że przetestuję jeszcze inne gumki. Zamontowałem pomarańczową od Krytac z dedykowanym dystanserem i T.N.T T-HOP 60° z dystanserem Omega. Po drobnych problemach z podawaniem na Krytacu udało się przetestować gumki na chrono i niestety gorsze doszczelnienie na oby dwóch - około 1,65J . Z ciekawości wrzuciłem jeszcze dla testów sprężynę M130 od Tornado i na gumce ML MR. HOP - 2,29J - ponad limity szturmu więc odpada. Przetestowałem jeszcze tutaj kilka setupów z ciekawości - inne głowice cylindra, test nowej dyszy na stockowej lufie itp. - nic ciekawego z tego nie wyszło więc się nie rozpisuję, ale po powrocie do setupu dającego 1,86J pojawił się spadek na 1,75J - być może sprężyna fabryczna się ubiła (podobno M120, ale słabo wypada przy testowanej później SP120 od Modify), może straciłem podkładkę pod sprężynę która nie wiem czy tam była czy nie. W związku z powyższym chcąc trafić pod limit szturmu wymieniłem sprężynę na nową SP120 Modify. 

Z kolejnych zmian wsadziłem nowy cylinder. Stockowo siedzi typ 3. Dla ciężkich kulek to zdecydowanie za mało powietrza. Przetestowałem typ 0, 1, 2. Najlepiej wypadły testy na cylindrze typ 1 (testy i wyniki przestawione wyżej - przed wymianą cylindra - robione były na kulkach 0,2g a spadek mocy na cięższych okazał się drastyczny, testy po wymianie cylindra prowadzone były na kulkach docelowych do gry - 0,32g - referencyjnie sprawdzałem jeszcze na 0,2 żeby mieć dokładnie odniesienie w porównaniu do poprzednich wyników). Niestety ponownie na gumce ML MR. HOP pojawił się problem z podawaniem - jak już podawało to ładnie stabilnie 1,95J. W związku z opiniami o gumkach ML (że nie są powtarzalne i sporo jest wadliwych) stwierdziłem że sprawdzę inny egzemplarz MR. HOP oraz MACARONA, dodatkowo przetestowałem 3 gumki MadBull - niebieska, oraz dwie Shark Bucking. Na kolejnym egzemplarzu MR. HOP kiepska szczelność - 1,7J, na MadBullach też kiepsko (1,6-1,65J). MACARON mega zaskoczenie - 2J i zero problemów z podawaniem jak na MR. HOP (kilka magazynków już poleciało zarówno na 7,4V i 11,1V).

Następie dla sprawdzenia kupiłem krótszą lufę precyzyjną T.N.T. T-HOP 370mm wraz z gumką T.N.T. Niestety na lufie i gumce T.N.T słabo się doszczelniało, do tego doszła krótsza lufa no i wyszło 1.7J. Wróciłem do lufy MadBull 407mm i gumki ML MACARON.

Wsadziłem ponownie do testów sprężynę Tornado M130. Tutaj znowu dużo za dużo bo aż 2,42J - oczywiście szybko pozbyłem się sprężyny bo GB pewnie długo by jej nie udźwignął. 

Na ten moment zostaje setup (ceny z dnia publikowania posta uwzględniające promocje):
-lufa precyzyjna MadBull 407mm (180 zł)
-gumka Macaron 60° Maple Leaf (22 zł)
-dystanser Omega (30 zł)
-dysza Maxx Model 21.00mm (61 zł)
-sprężyna SP120 Modify (68 zł)
-cylinder typ 1 SHS (39 zł)

Po testach terenowych zdam relację jak się ma to do stockowego setupu. 

Niestety 2J to lekko za dużo pod limity miejsc w które chodzę (1,9J) więc muszę wsadzić troszkę słabszą sprężynę.
Wszystkie przedstawione wyniki są średnią dla 12 strzałów, gdzie odrzucony został najmocniejszy i najsłabszy strzał. 

PXL_20221125_152450202 (1).jpg

Edited by michugroove
  • 1 year later...