leszczy Posted March 19, 2006 Report Share Posted March 19, 2006 Witam! Czy ktoś próbował jakoś "podrasowac" tego guna? Czy można w nim zamontowac mocniejsza sprężynę albo coś w tym stylu? Na forum były tylko opisy tuningu Famasa z DE i nie wiem czy można jes zastosowac w tym z CG?[/code] Quote Link to post Share on other sites
bondziorno Posted April 16, 2006 Report Share Posted April 16, 2006 Famas DE = Famas CG [ Dodano: 16 Kwi 2006 07:27 ] Proponuje wstawić lufe mosiężną z allegro (50cm), ja tak zrobiłem (DE) zarówno celnośc jak i zasięg znacznie się porpawiły!! Quote Link to post Share on other sites
leszczy Posted April 22, 2006 Author Report Share Posted April 22, 2006 Zaryzykowałem, ale się opłacało. Dałem ok. 4-5 mm podkładki, uszelniłem tłok i połączenie lufy z komorą hop upa i dobrze nasmarowałem bo był strasznie suchy. W rezultacie zasięg maksymalny wynosi teraz ok. 50 m, skuteczny ponad 35 m (dokładnie nie miałem jak i gdzie zmierzyć). Strzelam kulkami Gold Fire 0,25g. Po wystrzelaniu ponad 1500 kulek w środku nic nie uległo zmianie tzn. nic nie pękło ani się nie wykruszyło. Zmieniłem również lufe na rurke by Allegro (40 cm) i zasięg zwiększył się o kolejnych kilka metrów. Quote Link to post Share on other sites
rymcymcym Posted May 21, 2006 Report Share Posted May 21, 2006 to jeszcze ja mam pytanko- poki co moj famas jest nowiutki wiec nie chce ryzykowac podkrecen, ale tak na przyszlosc- czy zamontowanie mocniejszej prezyny nie zagrozi pazurowi od przeladowywania? czy musze wymieniac bebechy(ponoc w srodku jest sam plastik)? Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted May 21, 2006 Report Share Posted May 21, 2006 Plastik fantastic - trzeba uwazac jak cos sie wymienia. Kazda przeróbka siłowa w takim springu skonczy sie szybszym zniszczeniem repliki. Quote Link to post Share on other sites
Macic Posted May 28, 2006 Report Share Posted May 28, 2006 Stosowanie podkłądek to nie najlepszy pomysł bo jest tuning tym czasowy bo potem jakby to powiedzieć sprężyna mięknie...i na koniec wychodzą gorsze osiągi od tych z przed tuningu. Quote Link to post Share on other sites
aaaaasg Posted January 27, 2007 Report Share Posted January 27, 2007 Ale taką miekką sprężyne można troszke rozciągnąć ,ale wiadomo że wkońcu i tak całkiem sie rozjedzie Quote Link to post Share on other sites
noise Posted April 13, 2007 Report Share Posted April 13, 2007 ja tez stuningowalem swojego famasa... podkladka cos kolo 4-5 mm uszczelnienie wszystkich bebech i lufa az 50 cm... leci mi bardzo ladnie na kulkach 0.2... z paru metrow ( parunastu nie prubowalem ) rozwala plyte CD... i tu moje pytanie: Czy lepiej sie przezucic na ciezsze kulki czy zostac na 0.20 jezeli ladnie lataja ? Quote Link to post Share on other sites
ssslaw Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 A ja mam po...lalaną myśl i pytanie: Jak to ztuningować na osiągi mp001/s92 ??? :D :F . Aha i mniej więcej w którym miejscu zaczyna się lufa wewnętrzna bo gadacie że jest krótka, a to przecież bull-pup niby :) ? Quote Link to post Share on other sites
xSplit Posted November 1, 2007 Report Share Posted November 1, 2007 Niby bull-pup, ale wierz mi "preclufa" dochodzi może 25-30 cm począwszy od tego gdzie zaczyna się miejsce pomiędzy mag-iem a rączką do miejsca mnie więcej kilka cm za spustem w stronę tłumika płomienia. Jak by ktoś się upał włożyłby i tam 1 metrową "castolufę" (zakładając nie-wykręcalność tłumika płomienia). Ja ostatnio kierując się zasadą "Raz się żyje" dałem 1,4 cm podkładkę, rozciągnąłem sprężynę i zalałem wszystko olejem silikonowym, uszczelniłem taśmą łączenie komory BAX z "preclufą". Co to pazuru naciągu, powiem Wam że to żebyście sobie go wymienili na metalowy, byłoby tylko zabiegiem upielegniającym, ponieważ po ok 1k-1,5k kulek nic zupełnie nie zauważyłem by pazur się łamał, to czy się złamie zależy jaką Wy go naciągacie siłą, a to siła zazwyczaj zbyt duża do naciągania, tym sposobem go łamiecie. Podkręciłem też nieco BAX-a dając po docisk gumki kawałek taśmy izo. I chyba muszę się przerzucić na 0.23 lub 0.25 bo po ok. 20-30m znosi mi kulkę w górę. Dla tych którzy pytają dlaczego ich Famas strzela po 2 kulki odpowiadam: 1. Raz nie strzelił (kulka się zblokowała na BAX-ie) i przeładowaliście drugi raz = dlatego 2. Podobno to wina źle dociśniętego magazynka 3. Trochę oleju silikonowego nie zaszkodzi. Pozdrawiam, Split. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts