DZIDA 7,40 Posted October 27 Report Share Posted October 27 Od dwóch lat jestem szczęśliwym użytkownikiem repliki SMLE od firmy S&T, a gdy dowiedziałem się o zamiarze wdrożenia przez nich modelu „Elfa 4” to od razu zapałałem entuzjazmem! Ale nie tylko dla posiadania repliki typowo pod stylówke, ale przedewszystkim z zamiłowania do majsterkowania… Bo stety lub niestety, ale Enfieldy od ST na start zawsze wymagają odrobiny (często trudnej) miłości, i nie są to repliki gotowe do gry „prosto z pudełka”. Ale po kolei. Replika jest zapakowana w długie dwuczęściowe dość ładne pudło wypełnione pianką i karimatką. W zestawie karabin, magazynek, kartą przeglądu od TG i… INSTUKCJA OD SMLE xD Tak, widocznie nie ogarnęli manuala z nowymi grafikami, a że mechanicznie są bardzo podobne, to dali kartę ze śmierdziela i dobre jest. (Mi to tam nie przeszkadza) Replika prezentuje się dobrze. Jest ciężka, dobrze wyważona, pozbawiona większych luzów, a wykończenie jest całkiem ok. Odwzorowanie szczegółów i samej konstrukcji jest naprawdę satysfakcjonujące. Problemy mogą się zaczynać niestety już przy próbie działania mechanizmu. Pierwsze 3 przeładowania na pusto i zacinka… dalsze 2 próby przy operowaniu bezpiecznikiem i zaciska spustu. Meh… Wiem że problem nie dotyczył tylko mojego egzemplarza więc obytym wspominam. Jednak byłem na to przygotowany jako posiadacz SMLE i od razu wiedziałem gdzie leżą usterki. Szybka rozbiórka repliki wymiana sprężyny, podpiłowanie kilku elementów, dokręcenie śrubek, smarowanko i replika pracowała już jak należy. Replika wyposażona w komorę i lufę w standardzie VSR10 nawet na stocku strzelała w miarę równo. Ogólnie jest potencjał. Można tą replikę ogarnąć technicznie i tuningować pod swoje potrzeby, ale szkoda że producent nie wyciągnął wniosków z poprzedniego modelu i nie poprawił tych kilku irytujących mankamentów. Nie mniej, polecam tą replikę. Trzeba przy niej trochę podłubać, ale później myślę że przyniesie sporo radochy. Stosunek ceny do jakości jeśli chodzi o materiały jest na prawdę w porządku, a i na pewno będzie bardziej przystępny niż No4 od Aresa czy G&G. Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted October 27 Author Report Share Posted October 27 A tu moja propozycja kosmetyczna: Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted October 27 Author Report Share Posted October 27 Moje modyfikacje mechaniczne: -zmodyfikowana płytka ładująca L96 (AirsoftPro) -zmodyfikowana zapadka komory HU (AirsoftPro) -zmodyfikowane ramię docisku gumki HU (AirsoftPro) -sprężyna M130 do L96 w standardzie TM -podpiłowane elementu x45 mechanizmu spustowego -wykonanie nowego klipsa „C” mocującego płytkę na dyszy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts