Toms Posted August 3, 2006 Report Share Posted August 3, 2006 Witam wszystkich. Niedawno kupiłem (allegro) używanego krótkiego Rugera MK 1 z myślą o jego przeróbkach. Stworzyłem nowy wątęk ponieważ nie chciałem, aby mój post zginął w gąszczu odpowiedzi w : http://wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=1236...der=asc&start=0 (wciągu kilku długich godzin czytania dotarłem do 31 strony i miałem dość) dlatego nie wiem czy może ktoś już pisał na ten temat co ja. W swoim rugerze chciałem wymienić lufę, poprawić spust i popracować nad jego wyglądem. Niestety gdy go otrzymałem okazało się, iż jest w nim tak jak pisał sprzedający metalowa komora HU, ale niestety własnej roboty i jej wykonanie skłoniło mnie do jej wymiany. O ile nowa lufa to koszt ok. 30 zł (u pewnego użytkownika forum), to metalowa komora HU to cena ok. 50 zł (jeśli gdzieś można ją teraz kupić), jak dla mnie za dużo. I tu pojawiła się pewna myśl: lufa i komora połączone razem tworzą całość (ta sama średnica wewnątrz), więc tak na chłopski rozum wystarczy przedłużyć lufę uwzgledniając długość komory HU. rysunek poglądowy: http://img484.imageshack.us/img484/4627/lufa2pn1.png na przedłużoną lufę wystarczy dorobić pierścień z rurki o odpowiednim rozmiarze (taki aby pomiędzy lufę i pierścień zmiejściła się gumka) w pierścieniu zamontować śrubkę regulującą HU (1) i ewentualnie po przeciwnej stronie śrubkę dociskającą pierścień do gumki (2) i tym samym uszczelnić otwór na gumkę HU. Plusy takiego prostego rozwiązania to: - wyeliminowanie konieczności kombinowania z uszczelnianiem połączenia między lufą, a komorą HU, - zaoszczędzenie na kupowaniu komory HU :D Ja nie dostrzegam narazie minusów takiego rozwiązania. Mam prośbę, moglibyście zmierzyć dla mnie -długość komory HU (X na rysunku poglądowym) -długość od krawędzi drugiego wgłębienia do końca lufy (Y na rysunku pogladowym) - i dł. (Z) najlepiej gdyby zrobiło to kilka osób (dla porównania pomiarów). Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Austin Posted August 3, 2006 Report Share Posted August 3, 2006 Jednym z minusow tego rozwizania moze byc fakt ze lufa w rugerze jest ruchoma i montowanie samego pierscienia moze spowodowac ze podczas strzelania bedzie sie on przesowal po lufie (to tylko przypuszczenie) A z tego co mi sie wydaje ta komora HU ma troche ciensze scianki niz lufa wiec moze byc problem zeby takowa lufa wcisnela sie do komory od magazynka. A to cos o co pytasz ma 16mm dlugosci , ten kawalek "tego czegos" przedluzajacy lufe ma 9.5 mm [ Dodano: Pią 04 Sie, 2006 ] Sprawdzilem. Lufa wejdzie do magazynka :wink: wiec zycze milej pracy. Quote Link to post Share on other sites
Toms Posted August 4, 2006 Author Report Share Posted August 4, 2006 Jednym z minusów tego rozwizania moze byc fakt ze lufa w rugerze jest ruchoma i montowanie samego pierscienia moze spowodowac ze podczas strzelania bedzie sie on przesowal po lufie (to tylko przypuszczenie) też tak pomyślałem dlatego zastosowanie dodatkowej śruby (2) (lub dwóch dla pewności) wyeleminuje ten problem, a przy tym dociśnie pierścięń do gumki HU i uszczelni otwór :wink: Austin nie wiem czego dotyczą pomiary, które podałeś, chodziło Ci o X i Y? ludzie podajcie swoje pomiary prosze Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts