Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Przerabiam taniego AEGa na Springa

Recommended Posts

Witam,

Gdzieś spotkałem temat o tym czy można przerobić springa na AEGa.

Ja odwracam kota ogonem i chcę, jak w temacie przerobić taniego AEGa na springa. Czy mi się to uda nie wiem.

Chciałem w tym temacie pisać o wszelakich modyfikacjach prowadzonych w moim karabinie.

Zacznę od tego, że jestem "szczęśliwym" posiadaczem "ak 47 legenda" (tani Aeg). Jako, że jego osiągi są kiepskie postanowiłem przerobić go na springa. Rozebrałem go i stwierdziłem, że GB nie wykorzystam do niczego, za skomplikowana budowa, aby go przerobić na springa to raz, dwa, że strasznie mały cylinder & tłok w tym "GB" siedzi. Postanowiłem wykorzystać bebechy z taniej repliczki: http:// http://www.allegro.pl/item124301922_kalash...anio.html[/url] (coś takiego tylko, że kupione za 15 zł :wink:)

Wszystko obmierzyłem, zespół tłokowo-cylindrowy w tej zabaweczce jest na prawde duży.

Natrafiłem jednak na lekki problem, mianowicie nie wiem z czego zrobić prowadnice do cylindra? myślałem wyciąć to z drzewa (mam go pod dostatkiem), ale będzie chyba za słabe, z metalu takiej "rynienki" nie wyfrezuje więc zostaje wychlastać mi z body springa orginalną prowadnice i zamocować ją w obudowie kałacha.

Teraz prośba do posiadaczy ak 47 (springa cymy) macie może pod ręką foto wnętrzności waszej broni? Bo zastanawiam się jak rozwiązać mechanizm naciągowy i spust.

Na razie tyle. Ide wycinać bebechy.

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia/pytania/sugestie/komentarze i wszelakiego typu słowa skierowane w moją stronę.

Może i masz racje a raczej na pewno, ale wole mieć sprężynę, która strzela na 20 metrów niż Aega, który nie strzela w ogóle. Co do kasy to koszty są znikome (1,50 zł na klej i troche prądu bo szlifierka chodziła) ale to pikuś. Może się uda może nie jeśli 1 wariant będę szczęśliwy, jeśli 2 sprzedam GB na allegro a body powiesze na ścianie;].

Pozdro.

PS. zamontowałem prowadnice do tłoka teraz rozmyślam nad systemem spustowym.

[ Dodano: 02 Wrz 2006 20:37 ]

Może i masz racje a raczej na pewno, ale wole mieć sprężynę, która strzela na 20 metrów niż Aega, który nie strzela w ogóle. Co do kasy to koszty są znikome (1,50 zł na klej i troche prądu bo szlifierka chodziła) ale to pikuś. Może się uda może nie jeśli 1 wariant będę szczęśliwy, jeśli 2 sprzedam GB na allegro a body powiesze na ścianie;].

Pozdro.

PS. zamontowałem prowadnice do tłoka teraz rozmyślam nad systemem spustowym.

Edit:

Po 10 godzinach roboty, roziętym palcu i bałaganie w pokoju moge powiedzieć: Jest dobrze operacja przeszczepu serca się udała. Jeszcze podłaczyć tylko cięgna, żyły i będzie dobrze... a tak w języku bardzej airsoftowym to:

- przykleiłem prowadnice (plastikowe z body tamtego sprężynowego kałacha)

- Dorobiłem system zwalniania tłoka czyli spust i te inne bajery

Wypróbowałem wszystko na sucho bez sprężyny i stwierdziłem o dziwno, że wszystko działa!! Kolejny dzień pracy to będę bawił się z systemem naciągu a kolejny dzień to składanie tego czegoś. Na razie moge powiedzieć, że idzie wszystko dobrze.

Pozdrawiam.

• 1 month later...