ksi91 Posted September 2, 2006 Report Share Posted September 2, 2006 Witam, Gdzieś spotkałem temat o tym czy można przerobić springa na AEGa. Ja odwracam kota ogonem i chcę, jak w temacie przerobić taniego AEGa na springa. Czy mi się to uda nie wiem. Chciałem w tym temacie pisać o wszelakich modyfikacjach prowadzonych w moim karabinie. Zacznę od tego, że jestem "szczęśliwym" posiadaczem "ak 47 legenda" (tani Aeg). Jako, że jego osiągi są kiepskie postanowiłem przerobić go na springa. Rozebrałem go i stwierdziłem, że GB nie wykorzystam do niczego, za skomplikowana budowa, aby go przerobić na springa to raz, dwa, że strasznie mały cylinder & tłok w tym "GB" siedzi. Postanowiłem wykorzystać bebechy z taniej repliczki: http:// http://www.allegro.pl/item124301922_kalash...anio.html[/url] (coś takiego tylko, że kupione za 15 zł :wink:) Wszystko obmierzyłem, zespół tłokowo-cylindrowy w tej zabaweczce jest na prawde duży. Natrafiłem jednak na lekki problem, mianowicie nie wiem z czego zrobić prowadnice do cylindra? myślałem wyciąć to z drzewa (mam go pod dostatkiem), ale będzie chyba za słabe, z metalu takiej "rynienki" nie wyfrezuje więc zostaje wychlastać mi z body springa orginalną prowadnice i zamocować ją w obudowie kałacha. Teraz prośba do posiadaczy ak 47 (springa cymy) macie może pod ręką foto wnętrzności waszej broni? Bo zastanawiam się jak rozwiązać mechanizm naciągowy i spust. Na razie tyle. Ide wycinać bebechy. Pozdrawiam i czekam na zdjęcia/pytania/sugestie/komentarze i wszelakiego typu słowa skierowane w moją stronę. Quote Link to post Share on other sites
_Johny_ Posted September 2, 2006 Report Share Posted September 2, 2006 Może będe okrutny ale wg. mnie szkoda czasu i pieniędzy ;) Quote Link to post Share on other sites
ksi91 Posted September 2, 2006 Author Report Share Posted September 2, 2006 Może i masz racje a raczej na pewno, ale wole mieć sprężynę, która strzela na 20 metrów niż Aega, który nie strzela w ogóle. Co do kasy to koszty są znikome (1,50 zł na klej i troche prądu bo szlifierka chodziła) ale to pikuś. Może się uda może nie jeśli 1 wariant będę szczęśliwy, jeśli 2 sprzedam GB na allegro a body powiesze na ścianie;]. Pozdro. PS. zamontowałem prowadnice do tłoka teraz rozmyślam nad systemem spustowym. [ Dodano: 02 Wrz 2006 20:37 ] Może i masz racje a raczej na pewno, ale wole mieć sprężynę, która strzela na 20 metrów niż Aega, który nie strzela w ogóle. Co do kasy to koszty są znikome (1,50 zł na klej i troche prądu bo szlifierka chodziła) ale to pikuś. Może się uda może nie jeśli 1 wariant będę szczęśliwy, jeśli 2 sprzedam GB na allegro a body powiesze na ścianie;].Pozdro. PS. zamontowałem prowadnice do tłoka teraz rozmyślam nad systemem spustowym. Edit: Po 10 godzinach roboty, roziętym palcu i bałaganie w pokoju moge powiedzieć: Jest dobrze operacja przeszczepu serca się udała. Jeszcze podłaczyć tylko cięgna, żyły i będzie dobrze... a tak w języku bardzej airsoftowym to: - przykleiłem prowadnice (plastikowe z body tamtego sprężynowego kałacha) - Dorobiłem system zwalniania tłoka czyli spust i te inne bajery Wypróbowałem wszystko na sucho bez sprężyny i stwierdziłem o dziwno, że wszystko działa!! Kolejny dzień pracy to będę bawił się z systemem naciągu a kolejny dzień to składanie tego czegoś. Na razie moge powiedzieć, że idzie wszystko dobrze. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted September 2, 2006 Report Share Posted September 2, 2006 Powodzenia, choć może się okazać, że: Operacja się udała, ale pacjent zmarł Quote Link to post Share on other sites
ksi91 Posted September 2, 2006 Author Report Share Posted September 2, 2006 Tak to możliwe, ale wtedy zostanie mi satysfakcja, że zrobiłem kawał dobrej roboty, a to że nie działa zwale na Chińczyków i ich bublowaty sprzęt :wink: Quote Link to post Share on other sites
_Johny_ Posted September 2, 2006 Report Share Posted September 2, 2006 Hmm z tego co piszesz to może nie jest tak źle :D Jak skończysz, pochwal się efektami :P Quote Link to post Share on other sites
Lukas.72 Posted October 5, 2006 Report Share Posted October 5, 2006 No No czekam z niecierpliowścią na efekt twej pracy i na testy strzeleckie bo mam nadzieje ze ttakowe zrobisz??.... Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted October 5, 2006 Report Share Posted October 5, 2006 Na moj gust to juz dawno projekt zarzucil ;-)... Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted October 5, 2006 Report Share Posted October 5, 2006 ksi91! Daj głos, bo jak nie, to zamykam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts