djmcg Posted 12 hours ago Report Share Posted 12 hours ago Mam problem z moją repliką Specna Arms SA-J80 (układ HAL ETU) i szukam rady, bo nie wiem, czy to kwestia padniętej baterii, czy jakiegoś oporu w podzespołach/gearboxie. Opis problemu: Początkowo używałem akumulatora 7,4 V 1000 mAh. Replika rozładowywała się (lub zgłaszała komunikat/alarm o niskim napięciu) już po wystrzeleniu około 150 kulek. Myślałem, że to wina zbyt słabej baterii, więc dokupiłem większą – 11,1 V 1200 mAh (zgodną z zaleceniami do tej repliki). Niestety sytuacja praktycznie się powtarza – po oddaniu około 220 kulek replika znowu zgłasza sygnał/komunikat rozładowania i odcina zasilanie. Po ponownym podładowaniu akumulatora dzieje się dokładnie to samo. Liczba wystrzelonych kulek (150–220 sztuk) na pełnym naładowaniu wydaje mi się absurdalnie mała, nawet przy akumulatorze 1000–1200 mAh. Moje pytania: Czy taki pobór prądu i tak szybkie odcinanie przez układ HAL ETU jest normalne, czy ewidentnie coś w środku stawia zbyt duży opór? Jak domowymi sposobami (lub za pomocą miernika) sprawdzić, co zjada prąd? Na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę przy diagnostyce? (Docisk silnika, podkładkowanie kół zębatych, silnik, a może problem z samą ładowarką/aktywacją Pre-cockingu w HAL ETU?) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts