Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G3A3 sprężyna TM tuning do snajpy

Recommended Posts

Tak, to jest możliwe, choć zaraz się niektórzy odezwą że to i tak nie ejst snajpa ;) Niemniej jednak jest to zabawa dla ludzi którzy mają jakiś minimalny warsztat (przykładowo statyw do wiertarki), mają trochę zacięcia i nie boją się wiercić w replice. Żeby podrasować G3A3 należałoby:

1. Prawdopodobnie wymienić prowadnicę szyny drążka przeładowniczego na samoróbkę - ja kupiłęm używanego G3 za 200zł, poprzedniemu włascicielowi ta prowadnica się złamała i dorobił metalową.

2. koniecznie wymienić sprężynę. Nie ejst to proste, bo TM robi tłoki połączone ze spręzyną, problem ten był już omawiany na forum i najlepszym sposobem jest oddzielenie ich przy pomocy wysokiej temperatury. Trzeba kupić w castoramie śrubę M12 x 160 (nadaje się idealnie, koszt 2zł), grzać palnikiem w kuchni kilkanaście minut i można wtedy wytopić. niestety po tym zabiegu obszar wewnątrz tłoka o który opiera się spręzyna jest bardzo nierówny, ja to rozwiązałem przez umieszczenie tam monety jednogroszowej która rozkąłda równomiernie nacisk. Jesli chdozi o moc spręzyny, to ja włożyłem Ca140m/s czyli odpowiednik PDI 260. Na forum był też człowiek który dał własnie PDI 260 do MP5 TM (te same bebechy, twierdzi że ejgo zdaniem wytrzymają nawet 300PDI), i jeszcze ktoś inny kto użył porownywalnej sprezyny.

3. wszytskie beebchy (tłok, cylinder, komora hopup, mechanizm spustowy) są z ABSu, jesli ktoś miałby mozliwosći i dobry warsztat to moze dałby radę zrobić metalowe.. Ja niestety warsztatu nie mam i w zupełnosci wystarcza mi to co opisałem w punkcie 4. TM ma baaardzo porządny ABS

4. Przy zastosowaniu takich sprezyn koneiczne jest wzmocnienie mechanizmu spustowego, bo niektorym się łamał pewien element. W tym celu tzreba rozwiercić body na wylot i również ten element i dać przez to śrubę i z drugiej strony nakrętkę lub coś poodbnego (najlepiej M4x30)

5. na szczęcie nie trzeba kombinować z lufą, bo stockowa jest bardzo precyzyjna. gorzej może być natomiast z hopupem bo nie jest regulowany, a gumka jest niestandardowa i chyba nie da się dostac nowej. ale to zależy jaki kto ma egzemplarz, bo możliwe ze nie ztreba bedzie nic kombinować - u mnie leci na kulkach 0,25 tak dobrze, że nie ryzykowałem wiercenia w komorze hopup i robienia jakichś regulacji. 0,3 już są neistety za ciezkie, ale może gdyby coś podłożyć pod gumke, np drzazgę to kto wie..

6. zamontowanie lunety w tej replice to droga sprawa - montaż kosztuje 70-160 zł. Natomiast zrobienie czeghoś takiego samemu (sam nad tym myślę) może być trudne, bo w środku nie ma zbyt dużo miejsca (możliwe że z fabryczną prowadnicą jest go więcej, ale u mnie cięzko by tam było nakrętke wcisnąć. Ale standardowe przyrządy świetnie daja radę.

7. Na zagranicznych fotkach niektózy ludzie dawali preclufy typu obi czy casto i do tego tłumik, ale ja stwierdziłem ze nie warto sobie oszpecać repliki bo osiągi mnei w pełni zadowalają :)

8. Można na specshopie kupic drewno z oryginalnego g3 za 75 zł - nie wiem czy pasuje, ale keidyś epwnioe kupię i pokombinuję.

Tak więc jest to przedsięwzięcie dla ludzi lubiących takie zabawy, który nie bedzie przeszkadzało pare nieoryginalnych srubek no i oczywiscie tych ktorzy moga sobie na to pozwolic - jesli coś zepsują żeby potem nie płakali ;) Ale dla chcącego nic trudnego a wyniki wynagradzają wszystko: u mnie zasięg taki jak rugera carbine (kolega ma), a celnośc nieporównywalnie lepsza, dokładnie taka jaką chcę - świetna :D Gdybyś chciał się tego wszystkiego podjać to możesz smiało pisac do mnie na gg - 5847046 albo maila jaozyrys@poczta.onet.pl, moge porobic jakies fotki...

Dotychczasowe koszty mojego tuningu:

karabin używka z allegro - 200zł

spręzyna CA 140m/s - 60 zł

śrubki z castoramy - 10zł max?

Luneta, któej ejszcze nie mam - 60zł

montaż do lunety samoróbka, któego jeszcze nie wymyśliłem szacuję na max 10 zł, jeśli sie nei uda to dam sobie spokoj z luneta bo oryginalnego nie chce mi sie kupowac.

No to będe pierwszym który napisze że nie warto ;). Mówiąc o tym że go kupisz wydaje mi sie że ok 400 zł masz na wydanie. Lepiej kup sobie aega bo z tak tuningowaną sprężyną i tak nie bedziesz dużo lepszy zasięgiem, wydasz kase , wyrzucisz w błoto. Ja np. jak strzelam sie z kimś kto ma większy zasięg poprostu celuje mu nad głowe ;) z tobą zrobią to samo bo nie wierze ze dasz rade osiągnąć więcej jak 10 metrów wiecej od stockowego aega.

Pytam tylko bo myśle narazie nad tym. Podoba mi się G3A3 i chciałbym mieć go jako karabin wyborowy. Oczywiście jest alternatywa G3 SG1 i go tuningować i wtedy jest całkiem ładnie. Jak narazie nie wiem nie mam kasy:/ Dzieki za rady i może niech ktoś coś jeszcze dożuci